Fujitsu Lifebook E751 telepítési anomália

Fórum: 

Vettem egy Fujitsu Lifebook E751 laptopot, bele egy Crucial BX500 120GB SSD-t, és pendrájvról akartam telepíteni a Linuxmint 20 Cinnamont. Telepítő pendrájvot az asztali gépen linuxmint 19.3 alatt dd-vel írtam ki. Bebootoltam a laptopon, és jött a meglepetés, mert UEFI módban bootolt (legalabbis szerintem, mert nincs grub háttérkép, és telepítéskor hiányolta az efi particiót, megszakítottam) A vicces az, hogy elvileg ez a gép nem uefis, csak sima bios-os. Bios leírása:

http://www.fujitsupc.com/www/content/pdf/SupportGuides/E751_BIOS_Guide_F...

Ugyanakkor más bios-os asztali gépen ugyanez a telepítő pendrájv bebootol bios módban.  Windoson rufus-al is kiírtam MBR sémát és "BIOS or UEFI"-t és fat32 választva, eredmény ugyanaz. Viszont ha a rufusban a fat32 helyett NTFS fájlrendszert válaszok, akkor jó lesz a media a Lifebooknak is. Azért nekem ez elég flusztráló, hogy egy Linuxmint telepítéshez a médiát windowson kell kiirnom. Hogyan lehetne linux allatt úgy kiirni pendrájvra a DVD képet, hogy E751 laptop is elfogadja BIOS módban? (Ha DVD lemezre írom ki, akkor minden Ok, csak hát az már lassú.

Samsung350v5c laptop

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hasonló furcsaságot produkált az emlitett laptop xubuntu 20.10 daily iso-val. Az iso ventoy pendrive-ra lett másolva és külső usb-s lemez meglévő particiójára lett telepitve. A telepitő höbörgött hogy nincs efis partició de simán feltelepitette. Azóta is szépen müködik. Kimeneteket most nem tudok mutatni, nem vagypk gépnél legfeljebb hétfő este.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Amikor indítod a pen.-re kiírt telepítőt, csalogasd elő a boot választót (nálam PC-n ez az F12 nyomogatására
jön elő. .... Ott azt fogod látni, hogy a telepítő 2 opcióban kiválasztható.
1; UEFI: előtaggal - ha ezt választod, akkor indul EFI-s módban a telepítő.
2; Előtag nélkül - ezt választva indul BIOS/msdos/Legacy módban a telepítő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Emlékeim szerint volt egy uefi bug Fujutsuéknál, kb emiatt letiltották az opciót ennél  a modelnél is, attól az még efi bios, csak ki van kapcsolva számos szolgáltatása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"attól az még efi bios"

UEFI funkciónak nyomát sem látom, és a korábban linkelt hivatalos leírásban sem találtam.Akkor mégis mitől UEFI?
És akkor az hogy lehet, hogy A rufussal NTFS-re formázott penről simán indul bios módban, és gond nélkül települ?