Beküldte Hymer -
Fórum:
Telepítettem a 22-őt a 21.3 mellé. OEM telepítéssel, amit "eladtam" saját magamnak, szóval most én vagyok a felhasználó.
De egyelőre szeretnék visszajutni a 21.3-ba, ami belépéskor látszik is, de nem nyílik.
Hogy tudok oda visszamenni?
Hogy jutok vissza a 21.3-ba?
Beküldte atime -
Értékelés:
Az indításkor a grubmenüben látszik mind a két rendszer (mert írod, hogy mellé telepítetted)?
Hogy jutok vissza a 21.3-ba?
Beküldte lala -
Értékelés:
Ha indul a 22, akkor azon kiadnek egy
sudo update-grub
parancsot - a kovetkezo inditaskor jo esetben lesz valasztasi lehetoseg ahol indithatod a 21.3-at.
ami belépéskor látszik is, de nem nyílik.
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Ezt hogy kell érteni? Hol látszik, hogyan néz ez ki, hogyan próbálsz ide bejutni?
Onnan tudom és merem remélni,
Beküldte Hymer -
Értékelés:
Onnan tudom és merem remélni, hogy megvan a régi oldal, hogy a telepítést azzal kezdtem, hogy a 21.3 mellé akarom telepíteni. a GParted ezt mutatja: :
Amikor újraindítom, ez lesz:
Mindet kipróbáltam
Az UEFI ide vezet:
Mintha választhatnék:
De nincs tovább:
Az update-grub után idáig eljutottam, de nem tudom, mit válasszak:
Azt hiszem, most sikerült a képregényt megcsinálni, remélem, ebből kiderül, hogy lehet belépni a régi szép 21.3-ba.
Onnan tudom és merem remélni,
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Először is ráengednék egy fsck-t, hátha. Indítsd a Mint 22-őt. A GParted alól az sda2-re kérj egy Ellenőrzést (Check), az megcsinálja neked ezt [Persze nem szabad megfeledkezni a „Alkalmaz” (Apply) gomb megnyomásáról!], utána indítsd újra a gépet, hátha most már elindul a 21.3.
Utoljára ilyen emergency mode-ot például akkor láttam, amikor az fstab-ban rossz bejegyzés szerepelt. Ezt is megnézhetnénk! Szintén a Mint 22 alól:
A fájlkezelőben a bal oldali sávban lesz egy nagyjából 566 GB-os kötet, arra kattints rá, ezzel felcsatolod. Most lépj át a fájlkezelő ablakába és egy üres területen jobb egérgombbal kattintva válaszd a „Terminál megnyitása itt” lehetőséget.
Add ki a
parancsot és másold be ide a terminálablak teljes tartalmát.
Ezen felül kellene egy
kimenet is.
update-grub után idáig eljutottam, de nem tudom, mit válasszak
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Onnan tudom és merem remélni
Beküldte lala -
Értékelés:
Ha jol saccolom, a GParted kepernyofelvetelen a bal oldali 513 MIB-os lefoglalatlan terulet
lehetett a 21.3 EFI System Particioja - csak valahogy torlodott.
Formaznam Fat32-re, es adnek neki boot, esp jelolot - majd telepitenem ra a rendszerbetoltot.
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Nem lenne egyszerűbb az 21.3 fstab-ját átírni a már meglévő sda1 (EFI System)-hez igazodó értékre aztán a 21.3-on csak kiadni egy
parancsot?
Marad egy kis lefoglalatlan terület, de nem zavar az senkit.
(Én lehet, hogy először csak kikommentelném a 21.3 fstab-jában az EFI system partíció sorát, azt remélem, hogy a 22 GRUB-jából így talán már elindulna, megszűnne az emergeny mode, ami a hibás fstab bejegyzés miatt van.)
Beküldte lala -
Értékelés:
"Nem lenne egyszerűbb az 21.3 fstab-ját átírni a már meglévő sda1 (EFI System)-hez igazodó értékre aztán a 21.3-on csak kiadni egy"
Meg lehet probalni ... de most vettem csak eszre hogy a 21.3 /dev/sda2 particiojanak
csatolasi pontja sincs - ez nem jelenthet + problemat?
Tovabba a mukodo 22-nek SWAP particioja sincs - masik forumokat olvasva, ugy tudom
hogy a 22 telepitoje mar nem hoz letre automatikusan swapfile-t - hianyzo swap particio
eseten. Marpedig ilyen vagy olyan, /valamekkora swap azert kellene.
Lehet probalkozni, de a legtisztabb szerintem az lenne hogy a 21.3 particiojarol a fontos
adatokat lementeni egy masik eszkozre, es torolni az egesz lemezt - majd tisztan telepiteni
a 22-ot ugy, hogy megfelelo (pl. RAM-al megegyezo) meretu swap particio is legyen.
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
A 22-es csapdája már jó
Beküldte Hymer -
Értékelés:
De puszta kíváncsiságból, meg hogy ne legyen a fáradozásod hiába, követem a tanácsodat.
Nem 566-os kötet van, hanem 608 GB kötet van, és abból a terminál: https://pastebin.ubuntu.com/p/4n8YhJ8RVT/
Folytassam, vagy felejtsem el a 21.3-at?
Utóirat
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Azonban legyünk azokra tekintettel, akik esetleg később olvassák a témát, hátha tartalmaz számukra némi tanulságot:
Ha egy fstab fájlban hibás bejegyzés(ek) van(nak), akkor ez(eke)t ki kell javítani vagy, ha felesleges, esetleg nélkülözhető, akkor ki kell kommentelni/törölni. A kommentelés azért jobb a törlésnél, mert azt könnyebb visszavonni.
Mielőtt nekifogunk érdemes lehet az eredeti fstab fájl mondjuk fstab-orig néven elmenteni.
Két parancskimenetet kértem, sudo blkid-et nem kaptam.
A Mint 21.3 fstab-jában ez a sor biztos, hogy hibás, felesleges:
Szóval az biztosnak látszik, hogy egy rendszergazdai jogú szövegszerkesztővel (NEM LibreOffice Writerrel, hanem Xfce rendszer lévén mondjuk Mousepad-del vagy a minden rendszeren működő parancssoros Nano-val) meg kellene nyitni az fstab fájlt és e sor elé egy # jelet tenni, vagyis így kellene kinézzen a sor:
A fájlt elmenteni és a gépet újraindítani, lehet, hogy ennyi is elég lenne, megszűnne az emergency mód, elindulna a 21.3.
A
következik. Vélhetően jó, de akár az is lehet, hogy nem, ezt csak a blkid kimenetéből lehetne megítélni, ami ugye nem érkezett meg. Abból látnánk, hogy a /dev/sda1-hez valóban a UUID=3452-86FE érték tartozik-e, mert az fstab ez alapján azonosítja.
A
vélhetően jó, bár nincs információnk arról, hogy az sda2 partíción van-e swapfile, ezt is le lehetne ellenőrizni mondjuk egy
parancs kimenetét meglesve.
Utóirat
Beküldte Hymer -
Értékelés:
Szívesen végigcsinálom az utókor kedvéért, csak időnként más dolgom is akad, úgyhogy lassan jönnek a válaszok.
Bikid:
https://pastebin.ubuntu.com/p/GpcBpttmSv/
Szóval a terminálba illesszem be és mentsem el? Hová?
Javítási kísérlet
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
/dev/sda1: UUID="79F3-F550" BLOCK_SIZE="512" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI System Partition" PARTUUID="cd04cb1a-7049-4a55-b2eb-4ace5c373ffa"
A 21.3 fstab-jában meg ez van:
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=3452-86FE /boot/efi vfat umask=0077 0 1
Látod, hogy a két érték nem egyezik?
Mint már írtam:
Szóval az biztosnak látszik, hogy egy rendszergazdai jogú szövegszerkesztővel (NEM LibreOffice Writerrel, hanem Xfce rendszer lévén mondjuk Mousepad-del vagy a minden rendszeren működő parancssoros Nano-val) meg kellene nyitni az fstab fájlt és e sor elé egy # jelet tenni, vagyis így kellene kinézzen a sor:
ez annyival egészül most ki, hogy ezt is ki kellene javítani, aztán a fájlt elmenteni és megpróbálni a gépet újraindítva a 21.3-at bebootolni.
Erre most ezt kérdezed: „Szóval a terminálba illesszem be és mentsem el? Hová?”
Nekem mindegy, hogy terminálból csinálod nano-val, vagy mondjuk a rendszergazdai joggal indított Mousepaddal szerkeszted a
/media/ivan/456f1d0d-8a2b-4cc7-afab-6fcdd14fecfb/etc/fstab fájlt.
Amelyik neked szimpatikus, amivel szoktad, tudod.
Én így csinálnám:
Mentés az fstab-ról:
Az fstab szerkesztése:
megkeresném benne a
sort és tennék elé egy # jelet, vagyis így nézne ki:
aztán megkeresném az
UUID=3452-86FE /boot/efi vfat umask=0077 0 1
sort és a 3453-86FE-t átírnám 79F3-F550-re, azaz így nézne ki a sor:
Aztán elmenteném a fájlt (Ctrl+O, enter) és kilépnék a nano-ból (Ctrl+X)
Aztán vagy indul a 21.3 vagy nem.
Javítási kísérlet
Beküldte Hymer -
Értékelés:
Hogy nyitom meg rendszergazdaként Mousepaddal az fstab-ot?
Hogy nyitom meg rendszergazdaként Mousepaddal az fstab-ot?
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
útvonalon található!
A fájlkezelőddel odaállsz a /media/ivan/456f1d0d-8a2b-4cc7-afab-6fcdd14fecfb/etc könyvtárba, egy üres területen jobb egérgombbal kattintasz és a menüből a Megnyitás rendszergazdaként lehetőséget választod. Megadod a jelszavad, nyomsz egy entert. A megnyíló ablakban megkeresed az fstab fájl és kettőt rákattintasz. Gondolom én, de nem tudom, hogyan szoktad csinálni az ilyesmit.
Rendszergazdátlan
Beküldte Hymer -
Értékelés:
Jobbkattintok, de nincs megnyitás rendszergazdaként. Üres terület sincs. Akárhová kattintok, megjelöli a fájlt.
Bocsánat, rossz képet tettem ki először. Itt a jó, de ugyanúgy nem lehetek rendszergazda
Rendszergazdátlan
Beküldte mumorec -
Értékelés:
Rendszergazdátlan
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Ez nem egy kép a Mousepad-ról? Szó sem volt róla, hogy a Mousepad-et kell ehhez megnyitnod.
Olvasd vissza, így kezdődik: A fájlkezelőddel...
Megpróbálom lépésenként fényképpel. Ez az én rendszerem, nem Xfce, hanem Cinnamon és angol, de ezek a Mintek eléggé egy kaptafára működnek, nálad is így megy.
A fájlkezelődben rákattintasz az sda2 kötetre, arra amin nálad a Linux Mint 21.3 van.
Egy üres területen kattintasz jobb egérgombbal és a Megnyitás rendszergazdaként lehetőséget választod.
Megadod a jelszavad...
Ekkor megnyílik a fájlkezelőd rendszergazdai joggal. Ott van piros háttérrel a figyelmeztetés, hogy innen csak óvatosan...
Belépsz az etc könyvtárba.
Megkeresed az fstab fájlt és rákattintasz (kettőt) hogy megnyisd.
Ekkor a rendszered alapértelmezett szövegszerkesztőjével megnyílik a fájl, remélhetőleg nálad ez a Mousepad, így az fogja megnyitni.
Most már tudod szerkeszteni a fájlt.
Ott van fentebb a nanos, az nem tudom, miért nem volt jó, ott szerintem kevésbé tudtál volna félrenyúlni, nem vagyok oda érte, hogy rendszergazdai jogú fájlkezelővel garázdálkodsz a rendszereden, legyél nagyon körültekintő! Ha véletlenül a 22 fstab fájlját szerkeszted a 21.3-é helyett, akkor annak lehet olyan eredménye, hogy aztán az se indul el.
A 21.3-ból jelentkezek!
Beküldte Hymer -
Értékelés:
Köszönöm szépen!
U.i. Nem kellett se Mousepad, se Nano. A fájl megnyílt szövegként és azt alakítottam a tanácsod szerint. Persze meg se néztem, milyen szövegszerkesztőben nyílik, ezzel nem is kellett foglalkozni.
Mindegy, csodállak!
A 21.3-ból jelentkezek!
Beküldte csuhas32 -
Értékelés:
Kitartottál te is, én is, és végül csak célhoz értünk.
Használd őket egészséggel!
Javítási kísérlet
Beküldte lynx -
Értékelés:
Ezt komolyan kérdezed 9 évnyi Linux használat után?