Meghalt Wolfgang Denk, az U-Boot bootloader alapítója

kami911 képe

Pár napja jött a szomorú hír a U-Boot levelezési listán, hogy Wolfgang Denk, a projekt alapítója meghalt. Nyugodjon békében! Az U-Boot fontosságát a beágyazott Linux rendszerekben Karim Yaghmour Building Embedded Linux Systems című könyve elég tömören fogalmazza meg, amelynek az U-Bootról szóló szövege így kezdődik:

„Bár van még jó néhány más bootloader is, a „Das U-Boot”, az univerzális bootloader vitathatatlanul a leggazdagabb, legrugalmasabb és legaktívabban fejlesztett nyílt forráskódú bootloader.”.

Mindennek van kezdete. Beágyazott Linux operációs rendszerrel nem lehet futó eszközünk bootloader nélkül, amely inicializálja a hardvert, betölti és elindítja az operációs rendszert.

A Wolfgang Denk (Denx) által több mint 20 évvel ezelőtt elindított U-Boot (alcíme „the Universal Boot Loader” és gyakran U-Boot-ra rövidítik), de facto szabvány lett a beágyazott Linux eszközöknél és nem csak azoknál. Számos különböző számítógép architektúrához elérhető, többek között 68k, ARM, Blackfin, MicroBlaze, MIPS, Nios, SuperH, PPC, RISC-V és x86.

A projekt egy MPC 8xx PowerPC bootloaderként indult . Wolfgang Denk áthelyezte a projektet a SourceForge.net-re és átnevezte PPCBoot-ra, mivel az SF.net nem engedélyezte a számjegyekkel kezdődő projektneveket. 2000. július 19-én adták ki először nyilvánosan a PPCBoot 0.4.1-es verzióját.

2002-ben a forráskód egy korábbi verziója rövid időre egy ARMBoot nevű termékbe forkolták, de nem sokkal később visszaolvadt a PPCBoot projektbe. A PPCBoot-2.0.0 2002. október 31-én jelent meg. Ez volt az utolsó kiadás a PPCBoot név alatt, mivel a PPC ISA-n kívül más architektúrákon való működésre való alkalmassága miatt átnevezték. A PPCBoot-2.0.0 2002 novemberében U-Boot-0.1.0 lett, kiterjesztve az x86-os processzorarchitektúrára. A következő hónapokban további architektúra-képességekkel bővült: MIPS32 2003 márciusában, MIPS64 áprilisban, Nios II októberben, ColdFire decemberben és MicroBlaze 2004 áprilisában. Az U-Boot-1.1.2 2004. májusi kiadása 216 lapkagyártó termékein működött a különböző architektúrákon[10].

A jelenlegi Das U-Boot név egy német határozott névelővel egészül ki, hogy kétnyelvű szójátékot alkosson az 1981-es Das Boot című klasszikus német tengeralattjárós filmre, amely egy második világháborús német tengeralattjárón játszódik. Ez egy szabad szoftver, amelyet a GNU General Public License feltételei szerint adtak ki. A program x86-os PC-n bármelyik tervezett architektúrára elkészíthető a GNU fejlesztői GNU eszközkészlet segítségével.