Az emulátor új korszaka

kami911 képe

A Cemu 2.1 egy átfogó és jól átgondolt frissítés, amely jelentősen javítja a felhasználói élményt, bővíti a támogatott platformok körét, és új lehetőségeket kínál a felhasználóknak. A fejlesztőcsapat rengeteg energiát fektetett abba, hogy az emulátor stabil és megbízható legyen, miközben továbbra is nyitott az új funkciók és javítások bevezetésére. Az új kiadás minden Wii U emuláció iránt érdeklődő számára kötelező frissítés.

A Cemu 2.1 jelentős újításai

A Cemu 2.1 az emulátor történetének egyik legfontosabb frissítése, amely több mint 93 kísérleti verzió javításait és újításait egyesíti. Az előző verzióhoz képest, amely már tartalmazta ezeket a változtatásokat, csak a verziószám módosult, azonban az új kiadás számos újdonságot hozott.

Az egyik legnagyobb változás, hogy mostantól a Cemu egyetlen kiadási csatornát használ, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy választhassanak a legfrissebb, de potenciálisan hibás verziók azonnali használata, illetve egy kissé késleltetett, stabilabb frissítés között.

Támogatott operációs rendszerek és platformok

A Cemu 2.1 jelentős bővítést hoz a Linux és macOS rendszerek számára is. A Linux felhasználók mostantól AppImage és Flatpak formátumban is letölthetik a szoftvert, míg a macOS-en kísérleti verzió érhető el x86-64 processzorokhoz, ami ARM alapú Mac gépeken is futtatható a Rosetta 2 emuláción keresztül. A grafikát a MoltenVK biztosítja, ami az Apple rendszereken futó Vulkan implementációja.

Új funkciók és javítások

Az új kiadás számos új funkciót és javítást hoz. Ezek közül kiemelkedő, hogy a Cemu most már támogatja a Skylanders és Disney Infinity USB portálok emulációját, valamint az NFC/NTAG támogatást, ami lehetővé teszi a Pokémon Rumble U figurák beolvasását fájlokból, hasonlóan az Amiibo-hoz.

Továbbá, a Cemu mostantól képes kezelni a Wii U homebrew címeket (.wuhb formátum) és a NUS formátumú (.app) fájlokat. Az emulátor ezen kívül a Pretendo hálózati szolgáltatásokhoz való csatlakozást is támogatja, ami egy alternatív online szolgáltatás a Nintendo hálózat helyett.

Egyéb fejlesztések és optimalizálások

Az új verzió nemcsak új funkciókat hoz, hanem számos hibajavítást és optimalizálást is tartalmaz. Például javítva lett egy olyan hiba, amely a Tokyo Mirage Sessions és Pokkén Tournament játékok indításakor okozott fagyást. Továbbá, most már a Wii U menü is futtatható az emulátorban, és képes játékokat indítani, bár ez a funkció még kísérleti jellegű.

A grafikus interfész (UI) is több ponton átalakult, hogy felhasználóbarátabb legyen. Új opciók kerültek a fájlmenübe, és a játéklistában megjelent a helyoszlop, amely elrejthető. Emellett a Cemu mostantól képes a játék-specifikus indítóképernyő megjelenítésére a GamePad nézetben.

Linux

  • Wayland támogatás
  • Támogatás az MLC és játé fájlok tárolásához érzékeny fájlrendszereken
  • Opcionálisan engedélyezhető a GameMode
  • Az online funkciók a Windows verzió szintjére lettek hozva
  • Engedélyezve a DSU kontroller támogatás
  • Az emulált játékok mostantól hozzáférhetnek a HID eszközökhöz a gazdarendszeren keresztül libusb segítségével (például: Skylanders portál)
  • Linux verzió robusztusságának fejlesztése
  • Hibaelhárítás esetén lehetőség van core dump fájlok létrehozására
  • Javított diagnosztikai naplózás összeomlások vagy egyéb kivételek esetén. A Cemu mostantól szimbólumokkal együtt érkezik, így a stack trace-ek funkcióneveket is mutatnak
  • A CPU és memória statisztikák az overlay-ben már Linuxon is működnek
  • A Játéklista háttérszínei mostantól illeszkednek az ablak témájának fényerősségéhez, ahelyett, hogy mindig világos színeket használnának
  • Javítva egy hiba, amely miatt a GamePad ablak bezárása lefagyaszthatta a Cemu-t
  • Javítva egy hiba, amely miatt a GamePad ablak nem jelenített meg semmit OpenGL használatával
  • Javítva egy hiba, amely miatt néhány felhasználói felület párbeszédablakai összeomlasztották a Cemu-t
  • Sok kisebb felhasználói felület probléma javítva a WxWidget's wxGTK backend-jén

Továbbfejlesztett online funkcionalitás

A Cemu 2.1 kiadásával az online funkciók is jelentős fejlesztéseken estek át. Az emulátor mostantól jobban kezeli az észak-amerikai fiókokat a Wii U 5.5.6-os rendszerfrissítése után. A felhasználók most már választhatnak a Nintendo, Pretendo vagy egyéni szerver URL-ek között, és az online módot fiókonként is beállíthatják.