Újdonságok és fejlesztések az archívumkezelő szoftverben

kami911 képe

A PeaZip, a népszerű, ingyenes és platformok közötti fájltömörítő és titkosító szoftver legújabb, 9.9-es verziója megérkezett, és számos újítást hozott. A szoftver, amely GTK és Qt grafikus felhasználói felületekkel (graphical user interface - GUI) egyaránt elérhető, mostantól még hatékonyabbá teszi a felhasználói élményt.

Az egyik legfontosabb újdonság a belső drag-and-drop (fogd és vidd) funkció, amely lehetővé teszi a fájlok egyszerű áthúzását a fájlböngészőből vagy archívumböngészőből a könyvjelzők, az előzmények és a fájlrendszer fa nézeteit megjelenítő oldalsávba. Ezzel a felhasználók egy vagy több teljes archívumot, vagy kiválasztott archívumtartalmakat is könnyedén kicsomagolhatnak böngészés közben.

További hasznos funkciók

A frissítés egy új „Kicsomagolás ide” (Extract here) gyors elérést is hozzáadott az eszköztár jobb oldalához, amely archívum böngészésekor jelenik meg. Ez a funkció gyorsabb hozzáférést biztosít a kicsomagolási műveletekhez. Emellett a Linux felhasználók számára fejlesztették a rendszereszközök menüjét, valamint hozzáadtak egy funkciót, amely jelzi, ha az alkalmazás rendszergazdaként (root) fut.

A PeaZip 9.9 javítja a DMG, IMG, RPM és SQUASHFS fájlok archívumként történő olvasását, valamint frissíti a tömörítési előbeállítások (Presets) fájljait az új lehetőségek támogatásához. Ezen felül mostantól a felhasználók tesztelhetik, hogy egy archívum titkosított-e, és szükség esetén jelszót kérhetnek a listázási/tesztelési műveletek során.

További fejlesztések és hibajavítások

Az Beállítások (Options) képernyőt is frissítették, különösen a 7z/p7zip archívumok esetében. Új opcióként lehetőség nyílik az időbélyegek UTC időben történő megjelenítésére a helyi idő helyett, továbbá beállítható a szintaxis szintje a 21.07 és 23.01-es verziók örökölt (legacy) változataihoz. Az Archívumkezelő (Archive manager) menü alatt új csoportot hoztak létre a TAR-alapú opciók számára is.

A szoftver „motorháztetője” alatt a PeaZip 9.9 frissítette a Zstandard (Zstd) veszteségmentes adatkompressziós algoritmust az 1.5.6-os verzióra, mind Linux, mind Windows rendszereken. Emellett opcionális extra KDF titkosítási fázisokat adtak hozzá a hármas kaszkádtitkosításhoz (triple cascaded encryption) a .PEA formátumban, és támogatja a Lazarus 3.4-et is, miközben a források továbbra is kompatibilisek a Lazarus 2.x verziókkal.

Ez a kiadás számos hibát is javít, beleértve a testreszabott tömörítési beállításokban a Custom formátum betöltését, és egyes speciális archívumok böngészését, amelyek olyan elemeket tartalmaznak, amelyek abszolút útvonalak mentén, könyvtárelválasztó karakterekkel kezdődnek.

A teljes változáslistát és további részleteket az új kiadásról a hivatalos weboldalon találhatók, ahol a PeaZip 9.9-es verziója is letölthető előre elkészített bináris fájlokként, GTK vagy Qt grafikus felhasználói felületekkel, 64 bites (x86_64) vagy AArch64 (ARM64) architektúrákhoz. Linux Mint esetében a Peazip feltelepíthető a Szofverkezelőből is Flatpak csomagból:

(forrás)