Az Fwupd 1.9.25 javításai és új eszköztámogatások

kami911 képe

Az Fwupd fejlesztője, Richard Hughes, kiadta az Fwupd 1.9.25-ös verzióját, amely számos új eszközhöz biztosít firmware frissítési támogatást, beleértve a Dell K2 dokkolókat és Intel USB4 hubokat is. Ez a verzió javításokat és új funkciókat is tartalmaz, amelyek még megbízhatóbbá teszik a Linux alapú rendszerek firmware frissítéseit. Az fwupd (Firmware Update Daemon) egy eszköz, amely lehetővé teszi az operációs rendszerek számára, hogy a firmware frissítéseket automatikusan és biztonságosan kezeljék.

Az Fwupd 1.9.25-ös verziója a korábbi 1.9.24-es kiadás után valamivel több mint egy hónappal érkezett, és további eszközök támogatásával bővült. Ezek közé tartoznak az Algoltek eszközök, amelyek támogatják a szektor törlést (sector erase), a Dell K2 dokkolók, az Intel USB4 hub 5787, a DFUv1-et támogató Nordic HID eszközök, valamint további MediaTek scaler eszközök. Mostantól az Fwupd segítségével frissíthető ezeknek az eszközöknek a firmware-e.

Az új eszközök támogatása mellett az Fwupd 1.9.25 verziója láthatóvá tesz egy újabb ModemManager példányazonosítót (instance ID) a firmware-ek illesztéséhez, támogatja az eszköz támogatási jelzőinek újraszámítását, amikor az eszközök új hierarchiába kerülnek (reparenting), és csökkenti a párosított Logitech HID++ eszközök üresjárati energiafogyasztását.

Hovatovább ez a kiadás kijavítja a BC901 NVMe meghajtók újratöltését az újraindítási akció megismétlésével, javítja az új Synaptics MST firmware méretének ellenőrzését, és többé nem állít be nullahosszúságú eszköznevet, amikor a gyártó nevét illeszti.

Az Fwupd 1.9.25 teljes változásjegyzékét a projekt GitHub oldalán található kiadási jegyzetben olvashatod, ahonnan a forráskódot is letöltheted. Azonban erősen ajánlott, hogy az Fwupd-t a GNU/Linux disztribúciód szoftverforrásaiból telepítsd.

Az Fwupd egy rendszer démon (system daemon), amely lehetővé teszi a session szoftverek számára a támogatott eszközök firmware-ének frissítését. Célja, hogy a firmware frissítéseket automatikussá, biztonságossá és megbízhatóvá tegye a Linux alapú operációs rendszereken. Az Fwupd alapértelmezés szerint a Linux Vendor Firmware Service-ről (LVFS) tölti le a firmware-eket. Parancssori programként működik, amelyet terminál emulátorból vagy virtuális konzolból kell használni a frissítésekhez, de a Flathubról elérhető egy hivatalos grafikus felület is, amely a Firmware nevet viseli.

Ezek az új funkciók és javítások az Fwupd legújabb kiadásában tovább növelik a Linux rendszerek firmware-frissítési lehetőségeit. Az Fwupd folyamatosan fejlődik, hogy még könnyebbé tegye a firmware-ek frissítését és kezelését a Linux felhasználók számára. Ha Linuxot használ, érdemes lehet frissíteni az Fwupd-t, hogy kihasználhassa ezeket az új lehetőségeket és hibajavításokat.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, folytatja az Fwupd Friendly Firmware kezdeményezést. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

Az fwupd (Firmware Update Daemon) egy Linux operációs rendszeren futó eszköz firmware frissítésére szolgáló program. Az fwupd az előre telepített firmware-eket frissíti a csomagkezelő rendszeren keresztül, így biztonságosabb és egyszerűbb firmware frissítést biztosít a felhasználók számára.

A Linux Vendor Firmware Service (LVFS) egy olyan platform, amely lehetővé teszi a firmware frissítését és az eszközök firmware-ének kezelését a Linux operációs rendszeren. Az LVFS az eszközgyártók által készített firmware-ket tárolja és biztosítja azokat a Linux felhasználók számára az fwupd segítségével. Az LVFS nem csak a firmware frissítését teszi lehetővé, hanem az eszközök firmware-ének ellenőrzését és a biztonságosabb firmware használatát is biztosítja.

Az LVFS és az fwupd együttesen jelentős előnyöket nyújtanak a Linux felhasználóknak, különösen azoknak, akik hardverkompatibilitási problémákkal küzdenek, vagy a hardver gyártója csak korlátozott vagy semmilyen firmware frissítést nem biztosít a Linux rendszerhez. Az fwupd és az LVFS együttműködése lehetővé teszi a biztonságosabb és hatékonyabb firmware frissítéseket, így javítva az eszközök teljesítményét és stabilitását.

További információk

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen.