Tervezett avulás vagy csak rohan az élet előre?

kami911 képe

Az Linux Vendor Firmware Service (LVFS) és az Fwupd a Linux firmware frissítéshez hamarosan megkönnyítheti a régebbi, életciklusuk végére érő eszközök átállítását a hivatalos firmware-csomagokról a nyílt forráskódú Coreboot-hoz hasonló, öregedő PC hardverekre. Ez nem csak azt eredményezné, hogy a rendszer több szabad szoftveren futna, hanem a hardver élettartamát is meghosszabbítaná a firmware-frissítésekkel ott, ahol a gyártó már nem támogatja a hardvert.

Richard Hughes, a Red Hat vezető LVFS és Fwupd fejlesztője kezdte boncolgatni ezt a témát. Richard Hughes a következő közösségi kérdést tette fel a közösségnek:

Elméletileg, ha egy jogi személy (mint az LVFS) elkezdené a Coreboot firmware biztonsági frissítéseinek terjesztését olyan EOL hardverekhez, mint a ThinkPad X220 (a gyártó áldásával), milyen érzés lenne? Kifejezetten bele kellene egyeznie a felhasználónak, és egyértelmű lenne, hogy minden OEM garancia megszűnt.

Nyilvánvalóan vannak jogi kérdések, és egy ilyen lépést nem biztos, hogy a hardvergyártó jóváhagyja, de az érintett hardver mégiscsak életciklusa végén van, és a gyártói támogatás neélkül léteznek csak. Ez egy érdekes út, mivel jelenleg a Coreboot sok más Intel laptopon / asztali alaplapon / szerver alaplapon is futhat, de általában nem túl könnyű a tapasztalatlan felhasználók számára a flash művelet elvégzése és az átállás általában eléggé bonyolult lépésekkel az firmware építéshez és a flasheléshez. Az LVFS/Fwupd sokkal könnyebbé teheti a rendszer saját firmware-éről a libre firmware-re való átállást, ahol ez támogatott.

Hughes ezt követően javasolta az LVFS alternatív ágainak ötletét. Az LVFS eddig kizárólag az ODM és OEM-ekre támaszkodott a hardverek firmware feltöltésében a jogi követelmények, a jó biztonsági modell és egyebek miatt. A javasolt alternatív ágakkal azonban az támogatás lejártát megélt hardverek útja megnyílhatnak a nem gyártói firmware előtt. Az alternatív firmware-ágakhoz a felhasználónak szigorúan bele kell egyeznie, és megfelelő figyelmeztetéseket kell adni a lehetséges következményekre (csökkentett funkcionalitás, sérült vagy akár tönkrement hardver), valamint arra, hogy az alternatív firmware engedély nélkül nem használhatja fel az eredeti hardvergyártó kódját binárisait, eszközeit.

Ez lehet a tervezett elavulás ellenszere? Segítség az embereknek és a természetnek? Tényleg elavultak ezek az eszközök, vagy megfelelő „támogatás” mellett Ti (vagy mások) használhatnák tovább? Ti hogyan látjátok?

A tervezett elavulás elmélete szerint az 1920-as évektől kezdődően a gazdasági növekedés fenntartása érdekében különféle cégek a korábbi minél tartósabb termékek helyett kevésbé tartós, hamarabb elromló, ezért hamarabb lecserélendő termékeket kezdtek tervezni, gyártani, árulni. A jelenségben érintett termékek vagy technikailag mennek tönkre idő előtt, vagy a divat és reklám miatt igen hamar elavultnak, túlhaladottnak tűnnek, és a termék tulajdonosát arra ösztönzik, hogy cserélje le őket.

A tervezett elavulás ellentmondása, hogy míg a gazdasági növekedést serkenti, munkahelyeket tart fenn, addig szociális szinten a változó divat elvárásai miatt vagy beépített technikai időkorlátok miatt új, felesleges költséget jelent a társadalom számára mind az új termékek megvásárlása, mind a keletkező hulladék semlegesítése, tárolása, környezeti és egészségügyi problémái miatt

  • Technikai elavulás: egy új termék, vagy technológia felülmúlja az újat, és ajánlatosabb azt használni.
  • Rendszer-elavulás: az a rendszer kerül élettartamában megtervezésre, melyben a termék működik, így a további alkalmazása nehezebbé válik. Ilyen pl. egy szoftver változása

(forrás és Wikipedia)