Új funkciók és fejlesztések a nyílt forráskódú DAW-ban

kami911 képe

Az Ardour 8.7 megjelent. Ardour egy nyílt forráskódú digitális audio munkaállomás (DAW) szoftver, amelyet hangszerkesztésre és zenei produkcióra használnak. Az Ardour számos funkciót és eszközt kínál a hang- és zenekészítéshez, beleértve a hangszerelési, keverési, módosítási és rögzítési funkciókat. Az Ardour 8.7 verziója, öt hónappal az Ardour 8.6 után jelent meg, amely egy rajzolási hibát javított. Az új kiadás számos újdonságot hoz a felhasználók számára, beleértve a sávok és buszok egérrel való húzását, egységes vonalzókat a helyek, tartományok és elrendezések kezelésére, valamint MIDI jelenetjelzőket.

Új sávhúzás funkció

Az Ardour 8.7 egyik kiemelkedő újdonsága a sávok és buszok húzásának lehetősége, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az egérrel mozgassák ezeket fel vagy le a projektben. Ez a funkció jelentősen növeli a projektkezelés rugalmasságát és egyszerűsíti a munkafolyamatot, különösen a nagyobb projekteknél.

Egységesített vonalzók és MIDI jelenetjelzők

Az új verzió egyesíti a különböző vonalzók használatát, amelyek eddig külön funkciókat láttak el. Mostantól egy helyen kezelhetők a helyek, tartományok és az elrendezés vonalzói, ami átláthatóbbá teszi a munkát. Emellett a MIDI jelenetjelzők (MIDI Scene Markers) is bekerültek a szoftverbe, lehetővé téve a MIDI szekvenciák egyszerűbb szervezését.

Párhuzamos lemez I/O és CPU optimalizáció

Az Ardour 8.7 jelentős fejlesztést hajtott végre a párhuzamosított lemez I/O kezelés terén is, amely optimalizálja az audió és MIDI fájlok írását és olvasását a háttértárról. Paul Davis, az Ardour egyik fejlesztője elmagyarázta, hogy ez a funkció lehetővé teszi a modern számítógépek többmagos feldolgozásának kihasználását, különösen az NVMe szilárdtest meghajtók (SSD-k) esetében. Az alapértelmezett beállítások a legtöbb felhasználónak megfelelőek lesznek, de továbbra is lehetőség van a CPU-magok számának kézi beállítására, ahogyan a DSP (digitális jelfeldolgozás) kezelésénél is megszokhattuk.

Kontroller támogatás fejlesztése

Az Ardour 8.7 számos újítást hozott a MIDI kontrollerek támogatásában. Támogatást kapott a Novation LaunchKey MK4 sorozat, valamint a Kurzweil K2700 és Korg X50 kontrollerek MIDNAM fájljai. Emellett a szoftver most már támogatja az Akai MPK Mini Mk3 kontrollerhez tartozó MIDI binding map-eket, és finomították az Arturia MiniLab 3 vezérlő térképét is.

Lua script és egyéb fejlesztések

A Lua script támogatás is továbbfejlődött az új verzióban, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy közvetlenül állítsák be a különböző paramétereket a session (munkamenet) során. A Solo állapot frissítése is javult, amikor több paramétert állítanak be egyszerre. Az új verzió emellett optimalizálta a thread-buffer (szál-puffer) kezelését, ami a szoftver teljesítményét és stabilitását is növeli.

További újdonságok és hibajavítások

Az Ardour 8.7 számos egyéb fejlesztést is hozott. Ezek közé tartozik a FLAC fájlok rögzítésére rendelkezésre álló idő megjelenítése, a MIDI polifonikus nyomásértékek kijelzése, valamint több eszköz és funkció bevezetése a hibaelhárítás megkönnyítésére. Emellett a felhasználók mostantól csak egyetlen note-off üzenetet küldhetnek, amikor hangjegyeket rajzolnak a MIDI editorban.

Az Ardour fejlesztői folyamatosan dolgoznak a program javításán, és az új verzió számos kisebb hibajavítást is tartalmaz. A frissítés letölthető a hivatalos weboldalról, de elérhető Flatpak formában a Flathub-on, valamint a disztribúciók szoftveres tárolóiból is telepíthető.

Az Ardour 8.7 verziója egy újabb lépés a modern DAW élmény javítása felé, és minden felhasználónak érdemes frissítenie, hogy kihasználhassa az új funkciók és fejlesztések nyújtotta előnyöket.

Letöltés

A kézikönyv

A kézikönyv jelentősen kibővült és frissült a 8.7-es verzióhoz. Új fejezetek, sok változás, sokkal több képernyőkép.