Új funkciók és fejlesztések a nyílt forráskódú DAW-ban

kami911 képe

A legújabb frissítés, az Ardour 8.8, csupán két héttel az Ardour 8.7 után érkezett, és célja néhány fontos probléma orvoslása volt. Ardour egy nyílt forráskódú digitális audio munkaállomás (DAW) szoftver, amelyet hangszerkesztésre és zenei produkcióra használnak. Az Ardour számos funkciót és eszközt kínál a hang- és zenekészítéshez, beleértve a hangszerelési, keverési, módosítási és rögzítési funkciókat. A kiadás javította a lejátszófej mozgását a hurok tartományán túl, a 22.05 kHz-es mintavételezési arány kerekítési hibáit, valamint a kis mintavételezési arányú sessionök lejátszását. Ezen kívül orvosolta az XML szintaxis hibáit az AKAI MPK mini mk3 MIDI kötési térképén, és megoldotta a PSL kiterjesztés használata közben fellépő esetleges holtpontokat a küldéseknél.

A kiadás ezen kívül javította a MIDI óra kimeneti időket a megfelelő ütem meghívásával, valamint orvosolta azokat az LV2 plugineket, amelyek grafikus felülete a "változott" jelzésre támaszkodik. A problémák között szerepeltek a nevükben érvénytelen karaktereket tartalmazó hangszerek felfutása, a hurok közben tapasztalt alulmintázások, valamint a pillanatkép-listával való interakció és a Playlist::fade_range több tartományának kezelése.

Fejlesztések és újdonságok

Az Ardour 8.8 új lehetőségeket is bevezetett, például mostantól a felhasználók az SMF (Standard MIDI File) nevét használva nevezhetik el az új MIDI sávokat. Emellett a legújabb macOS verziókon való forrásépítést is támogató frissítések kerültek bevezetésre. Az új kiadásban az Ardour már nem küld érintési eseményeket az összes térképezett vezérlőnek, amikor az egyik érintve van a generikus MIDI esetén. A pluginok most már figyelembe veszik a ContextInfo::kSendCount-ot, egy dedikált szálat használnak az export időtartamok elindításához, és elkerülik a pixel szintű elmozdulásokat a hullámformákban, amikor régiókat vágnak vagy trimelnek. Ezen kívül az Ardour mostantól megköveteli, hogy a felhasználók színterv fájljai verziózva legyenek, és már nem engedi a hurok tartományának megváltoztatását felvétel közben. Végül, a nem rétegelt módban végzett overdubbing viselkedését is megváltoztatták, hogy ne rendeljenek régiókat a hibás csoportokhoz.

Letöltés és telepítés

Az Ardour fejlesztői folyamatosan dolgoznak a program javításán, és az új verzió számos kisebb hibajavítást is tartalmaz. A frissítés letölthető a hivatalos weboldalról, de elérhető Flatpak formában a Flathub-on, valamint a disztribúciók szoftveres tárolóiból is telepíthető. Az Ardour 8.8 verziója egy újabb lépés a modern DAW élmény javítása felé, és minden felhasználónak érdemes frissítenie, hogy kihasználhassa az új funkciók és fejlesztések nyújtotta előnyöket. A részletes változások listáját a változásnaplóban találhatják az érdeklődők.

Letöltés

A kézikönyv

A kézikönyv továbbra is elérhető a 8.8-s verzióhoz.