FFmpeg

kami911 képe

Itt az MPV 0.34-es verziója

Már elérhető az MPV 0.34,  a népszerű Linux videólejátszó legújabb verziójaként, amely az FFmpeg alrendszert használja, és eredetileg az MPlayer/mplayer2 kódjából származik.

Az MPV 0.34 a legújabb stabil kiadásként jelent meg, és számos javítást, új parancssori opciót és funkciófejlesztést tartalmaz. Az MPV 0.34 néhány főbb újdonsága:

kami911 képe

Natív VVC dekóderrel és Vulkan hardveres kódolással

Az FFmpeg 7.1 verziója számos újítással érkezik, beleértve a teljes natív VVC dekódert, Vulkan alapú hardveres kódolást és egyéb fejlesztéseket. A nyílt forráskódú multimédia keretrendszer legújabb frissítése jelentős előrelépést hoz a különféle kodekek és formátumok támogatásában.

kami911 képe

Támogatás NVIDIA RTX és Intel VSR skálázáshoz

Öt hónap fejlesztés után megjelent az MPV 0.39.0 verziója, amely számos újítást hoz az NVIDIA RTX és Intel VSR skálázási támogatással, továbbfejlesztett médialejátszási funkciókkal és kompatibilitási fejlesztésekkel.

kami911 képe

Megjelent a Wine 9.18

Ha Linux alatt szükség van Windows alkalmazások futtatására, akkor a Wine vagy a belőle készült termékekkel teheti meg azt a felhasználó, x86 utasításkészlettel rendelkező számítógépeken. A köztes réteg, azaz wrapper, nem egy emulátor (erre utal a neve is: WINE – Wine Is Not Emulator), így nem teljes gépet emulál a gépben futó alkalmazásnak, mint mondjuk virtualizáció esetén, hanem az alkalmazott rendszerhívásokat fordítja le a megfelelő linux-os, mac-es hívásokra. A Wine 9.18 legújabb fejlesztői kiadása új funkciókat és javításokat hoz, mint például az új Media Foundation backend FFMpeg használatával és a hálózati session-ök támogatása DirectPlay-ben. Ismerd meg a frissítések részleteit és a javított hibákat!

Főbb újdonságok

Média fájlok kurtítása FFmpeg-gel

Gyakran találkozok azzal a problémával, hogy egy hang- vagy videó- tanfolyam anyagába ismétlődő elemeket illesztenek a file elejére és/vagy a végére. Ez idővel zavaró tud lenni, és macerás feladat egyenként szerkeszteni több tucat file-t.

Kényelmesebb, fájlokat átmásolni egy mappába, majd lefuttatni a következő parancsok egyékét a terminálban:

  • Ha a file-ok elejét szeretnéd levágni:

for file in *.mp3; do   ffmpeg -i "$file" -ss 00:00:07.8 "vagva_${file}"; done  ##7.8 másodpercet vág le.

kami911 képe

A GStreamer 1.24 multimédia keretrendszer Vulkan H.264 és H.265 videó dekóderekkel

A GStreamer csapata bejelentette a GStreamer 1.24-es verzióját. Ez hatékony és széles körben használt nyílt forráskódú, platformokon átívelő multimédiás keretrendszernek a legújabb stabil változata. A GStreamer 1.22 közel tizennégy hónappal a GStreamer 1.22 után érkezik, mely számos javítást, új funkciót és más változtatást tartalmaz, hogy a felhasználók kiváló multimédia élményt élvezhessenek.

Terminálos hangrögzítés

Ffmpeg hangrögzítés? Bár nagyon sok jó és grafikus felületű hangrögzítő program van Linux alatt én mégis terminálos megoldást választottam. A célom egy olyan megoldás volt, aminél bármilyen hangforrásból tudjak minőségben hangot rögzíteni. Miért? Mert vannak olyan podcastok, illetve hasonló oldalak, amiről nem tudom letölteni a hanganyagot. Nem zenére gondolok, hanem egy-egy hangoskönyvre, amit amatőr felolvasók olvasnak fel.

FFmpeg 6.1-es verzió megjelent, Vulkan támogatása javult

Noha 2023 első felében kellett volna kiadni, az FFmpeg 6.1 végül megjelent a széles körben használt multimédiás könyvtár legújabb funkciófrissítéseként.

Az "FFmpeg" egy nyílt forráskódú multimédiás keretrendszer és szoftvercsomag, amelyet a digitális audio- és videofájlok feldolgozására használnak. A név eredetileg a "Fast Forward MPEG" kifejezés rövidítése volt, mivel az FFmpeg képes kezelni és átalakítani MPEG videofájlokat, de azóta kibővült és támogatja számos más multimédiás formátumot is.

Többszálú FFmpeg készül!

Egy érdekes hírre találtam a phoronix oldalán, és kicsit körbejártam a témát.
A FFmpeg egyik levelezőlistáján jelent meg a bejelentés:

> Szia,
 ~2 év munka és ~700+ előkészítő commit után végre itt van  a többszálú ffmpeg CLI első "teljesen működőképes" verziója.  Azért van idézőjelben, mert a változások mértéke miatt biztos vagyok benne, hogy néhány dolog  törött, és nem vettem észre…

kami911 képe

Itt az MPV 0.36-os verziója

Már elérhető az MPV 0.36,  a népszerű Linux videólejátszó legújabb verziójaként, amely az FFmpeg alrendszert használja, és eredetileg az MPlayer/mplayer2 kódjából származik.

Az MPV 0.36 a legújabb stabil kiadásként jelent meg, és számos javítást, új funkciófejlesztést tartalmaz. Az MPV 0.36 néhány főbb újdonsága:

kami911 képe

Megjelent az Audacity 3.3

Megjelent az Audacity 3.3, a GNU/Linux, macOS és Windows rendszerekhez készült hatékony, ingyenes, nyílt forráskódú és platformokon átívelő hangszerkesztő szoftver legújabb stabil verziója, amely új effekteket, javításokat és hibajavításokat kínál a felhasználók számára.

kami911 képe

Megjelent a népszerű, nyílt forráskódú multimédia könyvtár, az FFmpeg 6.0-s verziója

Megjelent a népszerű, nyílt forráskódú multimédia könyvtár, az FFmpeg 6.0-s verziója. A számos funkciófrissítéssel érkező 6.0-s verzió „Von Neumann” kicsit több mint egy évvel a megelőző 5.0-s verzió „Lorentz” után érkezett. Az egyik legfontosabb újdonság a Radiance HDR képformátum támogatása, amely lehetővé teszi a nagy dinamikatartományú képek feldolgozását és konvertálását. Az új verzióban továbbá elérhetővé vált a ddagrab (Desktop Duplication) video rögzítő szűrő, amely lehetővé teszi a számítógép asztali felületéről történő videorögzítést.

kami911 képe

Itt az MPV 0.35.1-es verziója

Már elérhető az MPV 0.35.1, a népszerű Linux videólejátszó legújabb verziójaként, amely az FFmpeg alrendszert használja, és eredetileg az MPlayer/mplayer2 kódjából származik.

Az MPV 0.35.1 a legújabb stabil kiadásként jelent meg, és számos javítást, stabilitási javítást és funkciófejlesztést tartalmaz. Az MPV 0.35.1 néhány főbb újdonsága:

kami911 képe

Megérkezett a GStreamer 1.22

A GStreamer csapata bejelentette a GStreamer 1.22-es verzióját. Ez hatékony és széles körben használt nyílt forráskódú, platformokon átívelő multimédiás keretrendszernek a legújabb stabil változata. A GStreamer 1.22 közel egy évvel évvel a GStreamer 1.20 után érkezik, mely számos javítást, új funkciót és más változtatást tartalmaz, hogy a felhasználók kiváló multimédia élményt élvezhessenek.

kami911 képe

AV1 támogatás kerül a Vulkan-ba

Az AV1 (AOMedia Video 1) egy újabb, úgynevezett „nagyteljesítményű” videókódoló, amelyet az internetes tartalmak számára fejlesztettek ki. A kódoló lényege, hogy a videó minőségét jelentősen ne rontsa, miközben a fájlméretet lényegesen csökkenti. A Khronos, a Vulkan mögött álló szabványozó szervezet, nemrégiben jelentette be, hogy két új kódolót vezet be – az H264 és az H265 –, de az AV1 kódoló még nem volt része a szabványoknak. A kódoló az AOMedia alapítvány által fejlesztett és támogatott, és a nyílt forráskódú licenc alatt áll.

Oldalak

Feliratkozás RSS - FFmpeg csatornájára