7 ok, amiért a Cinnamon egy fantasztikus (mégis alulértékelt) Linux asztali környezet

kami911 képe

A Linux Mint az egyik kedvenc disztribúcióm. A zászlóshajó (avagy alapértelmezett) Cinnamon asztali környezet miatt szeretem annyira. A Cinnamon asztali környezet által kínált felhasználói élmény talán nem észbontó vagy csicsás. De ez az asztali környezet elég okot ad arra, hogy a felhasználók szeressék és könnyen használhassák, és hogy egyszerűen elvégezzék a dolgukat.

Végső soron ez az, amit mi akarunk. Egy olyan felhasználói felületet, amely az elvárásoknak megfelelően működik, és nem akadályoz. Úgy gondolom, hogy a Cinnamon asztali környezet néhány dolgot jól csinál, hogy izgalmas élményt nyújtson. Hadd említsek meg néhányat ezek közül itt. Ha nem tudtad volna, a Cinnamon desktop a GNOME 3 egy 2011-ben Clement Lefebvre (Linux Mint készítője) által létrehozott forkja, amelyet az évek során továbbfejlesztett.

Ismerős felhasználói felület

A Cinnamon létrehozásának elsődleges célja a GNOME 2 asztali stílusának életben tartása volt. Éppen ezért a legnépszerűbb felhasználóknak szánt asztali operációs rendszerhez, azaz a Windows-hoz képest ismerős asztali elrendezést kapunk. Természetesen a Windows 11 idővel továbbfejlesztette a megszokott elrendezését. De a start menü, a tálca, a tálcán elhelyezett rendszerikonok (rendszertálca), és néhány ablakdíszítés elérése könnyen áttekinthetővé teszi.

Cinnamon, a már jól ismert asztal

Akár Windows-, akár macOS-felhasználó vagy, a Cinnamon asztali környezet elrendezés ismerős lesz – a valahol már láttam érzést erősíti.

Az Üdvözlőképernyő akár minden indításkor megjelenhet

A további segítség érdekében a Linux Mint „Üdvözlőképernyő”-je minden információt gyorsan megad.

Nem terheli le a számítógépedet

Ahhoz, hogy a Cinnamon asztallal (általában a Linux Mint rendszerrel) kényelmes élményben legyen része, a következő rendszerkövetelményekkel kell rendelkeznie:

  • 4 GB RAM az ajánlott, minimum 2 GB-tal érdemes kipróbálni
  • 100 GB lemezterület ajánlott, minimum 20 GB-tal érdemes kezdeni.
  • 1024×768-as felbontású képernyő

A modern számítástechnika korában ezek a specifikációk szinte mindenkinek megfelelnek. Tehát nem kell aggódnia amiatt, hogy őrült mennyiségű memóriára vagy lemezterületre van szüksége a Cinnamon által támogatott Linux terjesztés futtatásához.

Természetesen kipróbálhatja a Cinnamon asztali környezet telepítését Ubuntura is. De ehhez a cikkhez a Linux Mint telepítését tekintjük ideális felhasználási esetnek.

Gyors teljesítmény a felhasználói élmény feláldozása nélkül

Amikor egy könnyed asztali környezetre gondolunk – általában egy unalmas felhasználói felületet képzelünk el, amely a teljesítményre összpontosít. A Cinnamon asztallal nem ez a helyzet. Tartalmaz finom animációkat és olyan ikonokat/témákat, amelyek modern megjelenést biztosítanak, ha nem is a legjobbat.

Minimális megközelítéssel is kellemesen néz ki.

Jellemzően a szép felhasználói felületek híve vagyok, de a Linux Mint egyszerű felhasználói élményével még mindig együtt tudok élni, ha kétmonitoros beállításon (1440p + 1080p) futtatom.

Alapértelmezett testreszabási lehetőségek

Talán már tudod, hogy a KDE valószínűleg a király, ha a dobozon kívüli testreszabási lehetőség megadásáról van szó. De sok felhasználó számára ez túl sok.

Szerintem a Linux Mint megfelelő mennyiségű extrát ad, amit az üdvözlő képernyőn is megismerhetsz.

Néhány olyan elem, amelyet könnyen testreszabhatsz:

  • Asztali szín
  • Világos/sötét téma kapcsoló
  • Panel elrendezés
  • Ikonok, gombok és egérmutató.

A rendszerbeállítások között a „Témák"” menüpontra navigálva megtalálhatod az alapvető finomhangolési lehetőségeket.

Hivatalos kiegészítők az élmény feldobásához

A Linux Mint különböző kiegészítőket támogat a felhasználói élmény fokozására. Ezek mind a Cinnamon Spices kínálatának részét képezik. Ezek közé tartoznak:

  • Témák
  • Bővítmények
  • Kisalkalmazások
  • Asztalkalmazások
  • Nemo (fájkezelő) műveletek

A kisalkalmazások és a asztalkalmazások olyan apró programok, amelyeket a panel tetejére (a rendszertálca mellé), illetve az asztalra helyezhetsz.

Rendszerfigyelő kisalkalmazás

Kezelheted a rendszer alapértelmezett kisalkalmazásait, vagy továbbiakat tölthet le a hivatalos tárolókból:

Kisalkalmazások kezelése

Hasonlóképpen hozzáadhatsz egy Asztalkalmazás a rendelkezésre álló alapértelmezettek közül, vagy beszerezhetsz egy újat a tárolókból.

Asztalkalmazások kezelése

Rengeteg értékes segédprogram a rendszer erőforrásainak felügyeletéhez, az időjárás ellenőrzéséhez és még sok máshoz.

Ezen kívül hozzáférést kapsz a közösség által készített különböző témákhoz, amelyek olyan megjelenést kölcsönöznek, amire mindig is vágytál.

A fenti kiegészítők (spices – fűszerek) kiegészítéseként bővítményekkel átlátszóvá teheted a panelt, vízjelet adhatsz az asztalhoz, engedélyezheted az ablakok csempézését, és izgalmas ablakanimációkat vehetsz használatba.

Kompatibilis és zökkenőmentes felhasználói élmény

Miért emelem ki ismét a felhasználói élményt? A legjobb a Cinnamon asztali környezetben az, hogy úgy fejlődik, hogy minden funkciót tiszteletben tart és támogat.

Ha például egy olyan alkalmazást akarsz telepíteni, amelyet a KDE Plasma rendszeren élvezettel használtál, akkor annak itt is ugyanúgy kell működnie. A Cinnamon asztali környezetben nincs semmi olyan különleges, ami megtörné az élményt.

Hasonlóképpen, az asztal olyan funkciókat ad hozzá, amelyek megpróbálnak más asztali környezetek szolgáltatásaival együtt létezni. Például a naptáresemények támogatása a GNOME Online fiókok használatával.

Panel testreszabás

A dokkoló, a feladatsor vagy a panel a felhasználói felület szerves részét képezi.

Igen, más asztali környezetek lehetővé teszik ugyanennek bizonyos mértékig történő testreszabását. A Cinnamonnal széles teret kap a finomhangoláshoz. Szerintem minden lényeges opciót megkap, amire egy felhasználó vágyik.

Összefoglalva

A GNOME és a KDE Plasma népszerű asztali környezetek. A Cinnamon azonban nem áll messze az optimális felhasználói élmény biztosításához szükséges alapvető részektől.

Mit gondolsz a Cinnamon asztali környezetről? Inkább kipróbálnád a Linux Mint-et? Oszd meg gondolataidat az alábbi megjegyzések között.

(forrás)

Hozzászólások

csuhas32 képe

Jó a Cinnamon, népszerű is

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Jó a Cinnamon, népszerű is, sok disztribúció átvette már.

„4 GB RAM az ajánlott, minimum 2 GB-tal érdemes kipróbálni”

Ezt úgy tudom elképzelni, mint ahogy az autók átlagfogyasztását mérik, egyenletes sebesség mellett, talán futópadon, aztán csak nézel, mennyit kajál nálad a verda...
Szerintem ez is úgy lehet elég, hogy betölt a Cinnamon, aztán nézem, nem csinálok semmit. Reményeim szerint azonban az emberek használnák is valamire, nyitnának böngészőt meg ilyen dolgok... Az első beágyazott videót tartalmazó oldalnál döbbenet lehet ennyi RAM-mal a videó lejátszásának megkezdésekor.

Lehet, hogy rosszak a felhasználói szokásaim, de én 2 GB RAM-mal semmilyen asztali felhasználásra szánt modern rendszernek, így egy Linux Mint Cinnamonnak sem szaladnék neki, még 4 GB RAM mellett is csak legalább ekkora cserehellyel. mert szinte biztos vagyok benne, hogy hamar használni fogja, nélküle csak kínszenvedés lesz, nem felhasználói élmény.
Én ma már gép beszerzését 8 GB RAM alatt nem javasolnám senkinek átlagos felhasználásra sem.
Persze, lehet, hogy tévedek.
Szerk: Tudom, tudom, anyukám gépében is 4 GB RAM van még és elketyeg a Xubuntuval, meg a kis Giadaban is csak 4 GB RAM van, és ezzel mintha rögtön ellentmondanék magamnak, de ezek nincsenek még általános mértékben sem használva, így lehet ez elég még ideig-óráig, de ezek valójában már mind megértek a bővítésre, ennyi RAM-mal leginkább már csak egyalkalmazásos gépek.

tonsur képe

7 ok, amiért a Cinnamon egy fantasztikus asztali környezet

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#2
Egyetértek!
"Hasonlit a Windows-ra",ez nálam pl hátrány, annak idején épp azért váltottam Linux-ra,hogy megszabaduljak az uniformizált windows sémától. Én is az xfce-t preferálom,meg persze a Unity-t.

Cinamon vs Xfce

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)

#2 Csak 7 ok volt felsorolva, de több is van, amit a javára lehet írni, most megpróbálok akkor összehasonlítva leírni párat.

8. Az egyik legfőbb ok, amiért izgalmas, az hogy intenzíven fejlődik. Apró lépésekben ugyan, de folyamatosan, minden alverzió, minden főverzió tartalmaz valami okos újdonságot, ugyanakkor az apró lépések miatt nem sokkolók a változások, egy több évvel ezelőtti Cinnamon eléggé hasonlít egy vadiújra. Tehát a Cinnamon évente átlag 3-szor kicsit megújul, miközben Xfce és MATE esetében évbe vagy akár több évbe is telik, mire egy újítás kijön.

Ebben tehát különbözik a Cinnamon az Xfce-től, és van akinek ez testszik, van, akinek amaz, nincs ezzel baj, de lehet többen vannak, akiknek számít.

Kis erőforrás igény: az Xfce alapból kis erőforrás igényű, ahogy a Cinnamon is, mert csak kicsivel kell neki több. Ezt csak azért jeleztem előre, mert érinti az alábbit:

A Cinnamont testre lehet szabni, jobban, mint az Xfce-t. Alapból is, de ami az előnye, hogy moduláris. lehet modulokkal bővíteni, ezek szakszóval Asztalalkalmazások, Bővítmények, Kisalkalmazások, Műveletek, és az ezeken belül további elemek vannak, amik a működést, viselkedést és kinézetet szabályozzák. Minél több ilyen modul aktív, azzal nő az erőforrás igény is. Kis kitérő: Szokták a KDE-t jellemezni, mint a leginkább testre szabhatót. Az igazság az, hogy ha összeszámoljuk az összes kisalkalmazás, bővítmény műveletek és satöbbi beállítási lehetőségeket, akkor nagyon nincs messze a Cinnamon a KDE-től, annyi az eltérés, hogy KDE esetén a beállítások egy kupacban vannak, míg Cinnamon esetében ez némileg decentralizált. De amit ki szoktak emelni KDE esetében, a munkaterületek megjelenítése, prezentálása az mind elérhető Cinnamon alatt is, ahogy az ablak animációk is. KDE esetén még ki szokták elemelni, hogy nem csak statikus képernyő képet tud, de videófelvételt is a képernyőkép alkalmazása, amit tud a Cinnamon is, csak ezt billentyű kombinációkkal lehet elérni. Van a KDE-ben, ami nincs a Cinnamon-ban, de ez fordítva is igaz-

De kanyarodjunk vissza: az Xfce-hez. Testreszabás tekintetében nem könnyű a helyzet. Az esetek többségében az átlag felhasználó nem is foglakozik ezzel. De ez is bővíthető modulokkal, csak nem annyira egyszerű módon mint Cinnamon esetében. Cinnamon esetében gombnyomásra történik mindez grafikus felületről, Xfce esetében mindenféle külső csomagokat kell telepíteni amikkel mindenféle bombasztikus kinézetet lehet elérni. Amíg teljesen át nem áll Waylandra, mert a jelenlegi testreszabási lehetőségek erősen az X kimaxolására építenek.

Az Xfce felturbózása ugyanúgy erőforrás igény rovására megy amúgy, de mivel ezt nem kultiválják nagyon, így az Xfce kis erőforrásúnak van elkönyvelve.

Ezek nem kapnak számot, mert Kami is felsorolta, de az összehasonlás miatt meg kellet említeni.

9. Kinézetet érint, de ez külön kategória, számot kap, mert Kami nem részletezte túl: A Cinnamon panel három részből áll: A bal oldali részből,a középső részből, és a jobb oldali részből. (feltéve, hogy vízszintes, mert lehet függőlegesre is állítani) Mindez azt jelenti, hogy a három részt külön lehet szabályozni (lehet rejteni / megjeleníteni külön is, de ehhez bele kell nyúlni a config fájlokba), de külön lehet szabályozni az ikonok méretét, az ikonokkal feltöltést, a sorrendjüket, hozzáadni, eltávolítani a jobb oldali részből is, stb.

Xfce esetében egy panel van, és slussz. Ezért a jobb oldali ikonok mérete fixen rögzített a többihez, és otrombán nagyok, nem néznek ki valami jól. Nem lehet szabályozni, hogy mi jelenjen meg jobb oldalon, vagy mi ne jelenjen meg. Nem lehet hozzáadni a panelhez aktív zónákat, azaz bővítményeket.

10. Menü: Cinnamon esetében kicsit jobban testre szabható a menü, de ami a lényeg, jobb egérgombbal lehet műveleteket végrehajtani a kijelölt menüponton, pl. el lehet távolítani az alkalmazást is. (nem az ikonját a menüből, hanem rendesen "uninstallálni".

11. Konzisztencia. Ez mondjuk Mint csapat és főleg Clem egyik neuralgikus heppje. Arról van szó, hogy az alkalmazás felületek gombjai, menüi, ikonjai amennyire csak lehet, legyenek egységesek, legyenek ikonjai, stb. az alkalmazásoknál ugyanaz a funkció legyen ugyanott mindegyik esetében. (KDE alatt ez abszolút sérül, összevissza vannak az alkalmazás gombok)

Alap telepítés esetén mindegyik Mint kiadás annyira konzisztens, amennyire lehet, ugyanazok az alap témák, gombok, és színek. Mert a Mint csapat állítja össze. Ugyanakkor a Cinnamon témák is Mint gondozásában vannak, azoknak meg kell felelni a Mint követelményeknek. MATE és Xfce esetében ez nem áll, azokhoz témákat külön forrásból lehet letölteni. Amitől elég inkonzistensek is lehetnek, hiányozhatnak az adott témánál alkalmazás ikonok a menüből, gombok, funkciók elhelyezkedése más lehet, meg hasonló.

12. Felhasználókkal való kapcsolattartás. (Public Relations). Ez a Mint csapat esetében annyira ki van építve, amennyire csak lehet. Egyik disztró esetében sem mondható ez a dolog. Havonta blogban le vannak írva a tervek, hogy min dolgoznak, és lehet véleményezni, ötletelni, tiltakozni, és meghallgattatik. Így a felhasználói jelzések bele kerülnek a Cinnamon-ba, de Xfce-re, és MATE-ra Minték nincsenek hatással.  Volt olyan, hogy jeleztél valamit az Xfce csapatnak és az belekerült, mint funkció? Nekem Cinnamon esetében volt ám. Nem pont az, ami az ötletem volt, de jobbat kitaláltak, bevezették a műveleteket.

És nota bene, Mint Xfce nagyon nem olyan, mint mondjuk Manjaro Xfce. OK. a panel, és menü ugyanolyan felépítésű, de ami kinézetét illeti (a témakezelés és megjelenítés csomagjai) azok nem ugyanazok.)  

Végezettül, kinek ez tetszik, kinek az. És ha többen vannak, akiknek a Cinnamon tetszik, akkor az ne legyen baj. Én is Cinnamont használok, és semmi bajom azzal, aki Xfce-t használ.

Cinamon vs Xfce

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2.2 Azért szívesen látnék egy olyan összefoglalót is, amelyik az Xfce előnyeit, beállítási lehetőségeit mutatja be, mert ez a leírás így egyoldalú.
Az Xfce-ben nem csak 1 panel lehet, ugyanúgy többet létre lehet hozni, mint a Cinnamonban (nem csak 1 sorosat).
Itt van egy példa: https://ibb.co/2cNrmrd
Ez a baloldalon létrehozott panel, ahová a gyakran használt alkalmazásokat tettem, így nem kell bogarászni a főmenüben, és rejtve van, csak akkor jön elő, ha balra húzom az egeret.

Cinamon vs Xfce

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#2.2.1 Kedves Lajos! Igen én is szívesen látnék egy ilyen összeállítást. Mivel én nem használom, csak néha kötelező foglalkozás szintjén találkozom vele, nyilván leginkább csak a Cinnamonról tudok sokat mondani.

Viszont magad, ki Xfce-t használsz, nyilván sokat Te tudsz róla mondani, nosza rajta.

Egy már volt, 2 színtű panel. Nagyon érdekelnek a továbbiak is, de tényleg!

kami911 képe

Cinamon vs Xfce

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2.2.1 Szia Lajos, írd meg, hogy miért Xfce és akkor kikerülhet.

csuhas32 képe

Cinamon vs Xfce

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

#2.2.1 A Cinnamon szép, pofás, modern, én mégis csak a főgépemen használom ezt a felületet és ott is inkább csak a fórumozás miatt, hogy itt képben legyek.

Xfce van a Giadan, anyukám és apósom gépén, az asszony notebookján, olyan gépeken, melyekre szívességből telepítettem rendszert. Xubuntu, Mint Xfce, Debian Xfce. Miért Xfce?

A legtöbbször úgy kezdjük, hogy valami elavulófélben lévő gépre kérnek a betegeskedő Windows mellé vagy helyet Linuxot.
Az alapélménye még mindig sokaknak a számítástechnikával kapcsolatban a Windows XP, ezért általában olyan felület kell, ami ehhez hasonlít, ami ettől eltér az idegen. Régebben én ilyenkor LXDE-t tettem a gépekre, de olyan felülettel nincs Linux Mint. Lehet, hogy nem sok a különbség fogyasztásban az Xfce és a Cinnamon között, de ezeken a gépeken az én meglátásom szerint minden MB RAM-igény megspórolása számít. A Mint Xfce elrendezése is hasonlít az XP-jére. Kipróbálják, kicsit használják, jobb mint a korábbi Win, de a gépet utoléri az elavulás, amit ezzel a rendszercserével csak elodázni tudtunk, de el nem kerülhettünk.
Veszünk egy jó állapotú használt gépet. Mi kerüljön rá? Hát ami eddig volt, az már bevált. Tehát Mint Xfce. Telik az idő lesz a családban lévő más személyeknek is jó állapotú használt gépe. Mit tegyünk rá? Amit eddig is. Pedig erre és a másik gépre is kerülhetett volna a Cinnamon, ezek már ellennének vele, de az első lépés a döntő, mivel az Xfce, onnan már megyünk a nyomban.
Nekem is jó, mivel sok Xfce-vel bíró géppel dolgozok, ha kérdése van pártfogoltjaimnak, jó eséllyel hamar meg tudom válaszolni.
Meg aztán ez egy amolyan tömegvonzás dolog is. Egyszer valaki elhozta hozzám a Mini PC-jét, amin akkor MX volt, úgy alakult, hogy ki akartunk rajta próbálni egy másik rendszert live-ban, mivel a kezem közé egy olyan pendrive akadt, amin egy Xubuntu telepítő volt, azt próbáltuk ki és végül fel is került az MX helyére.

Ha új vagy újszerű használt vasakkal kezdődne dolog, akkor a felület akár lehetne a Cinnamon is már csak azért is, mert a Cinnamon nem csak a Mint alapértelmezett felülete, de elérhető Debianon is (én már találkoztam olyannal, aki ezzel használta), de ott van az LMDE is, ami szintén Cinnamonnal érkezik. A felhasználó meg sokszor nem is tudja mi van a gépen, valamilyen Linux akármi, neki a felület a lényeg, ha az a megszokott, észre se veszi, ha kicserélem alatta  a rendszert.

Cinamon vs Xfce

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2.2.1 Most esett le, van egy kis félreértés, amikor azt írtam Xcfe alatt egy panel van és slussz. Persze, lehet több panel is, nem úgy értettem, hanem hogy a panel egy darab monolitikus elem (nem részekből áll)

csuhas32 képe

Cinamon vs Xfce

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2.2.1.4 Sőt, Xfce esetén ezt az egy vagy több panel dolgot is disztribúciója válogatja. Alapértelmezetten az Xfce-nek két panelje van, egy fent (ez amolyan főpanel), lent meg egy olyan, ami ilyen gyorsindítás-szerűen tartalmaz jó nagy ikonokat. Ilyen például a Debian kinézete.
A Xubuntun azonban csak egy panel van és az fent, a Linux Minten szintén egy panel, de ott meg lent, ha jól emlékszem, az MX Xfce-n alapból egy panel van, de az sem lent, sem fent, hanem a bal oldalon.
Ehhez képest, ha jól tudom, a Linux Mint, az Ubuntu és a Debian Cinnamon környezetű változatán is mind alul van egyetlen panel. Az hogy ez jó vagy rossz, nyilván nézőpont kérdése.

(Mivel én sokat használok Xfce-t és ott a panel Xubuntun és Debianon is fent van, nálam a Mint Cinnamon panelje is felülre került, így kevésbé zavar az is, ha alul belóg valami a monitor elé, mert így nem a panelt takarja.)

Az Xfce panel monolitikusságán nem tudom mit értesz, nekem ott bal szélen van a Whisker menü, utána a panelra kitett indítóikonok, utána következnek a megnyitott alkalmazások „fülei” (ez a Cinnamonon kicsit másképp van, ott csak az ikonok kerülnek ki egy-egy kis csíkkal az alul), jobb oldalt a hálózatkezelő, időjárás, értesítések, hang és óra. Szemre, pláne funkcionalitásra számomra nincs nagy különbség köztük. Szépen elkülönülnek ezek a részek egymástól mindkét felületen. Az Xfce-n is néhány kattintás és olyan szép naggyal és félkövérrel szedett óra virít a jobb sarokban, mint a Cinnamonon, az eredeti aprócska dátum+idő helyett, úgyhogy még ez sem.

Szerintem inkább az a különbség, hogy a Cinnamon valahogy szebb, harmonikusabb.

Talán azért tetszik többeknek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Talán azért tetszik többeknek az Xfce a Cinnamonnal szemben, mert fapadosabb, és jonnam testreszabhatóbb, kicsit "Linuxosabb".

7 ok, amiért a Cinnamon egy fantasztikus asztali környezet

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2
Szerintem a KDE utan a Cinnamon felulet az, amelyik a legjobban/sokretubben testreszabhato.
Egyebkent meg: "Kinek a pap - kinek a papne - kinek a lanyuk" ... Egyeni izles donti el.

Cinamon vs Xfce

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2.2.1.4.1 Az Xfce panel monolitikusságán nem tudom mit értesz, nekem ott bal szélen van a Whisker menü, utána a panelra kitett indítóikonok, utána következnek a megnyitott alkalmazások „fülei” (ez a Cinnamonon kicsit másképp van, ott csak az ikonok kerülnek ki egy-egy kis csíkkal az alul), jobb oldalt a hálózatkezelő, időjárás, értesítések, hang és óra. Szemre, pláne funkcionalitásra számomra nincs nagy különbség köztük.

Hát igen. Mármint kicsit már akadémikus ez szerintem is, Csak arról van szó, hogy ha eltéréseket kell kidomborítani, akkor ez egy ilyen pl. Tehát a három részből áll a panel, azt jelenti, hogy a három résznek külön tudod állítani a tulajdonságait. Funkcionális tekintetben ez nem oszt, nem szoroz. Ha funkcionális eltérést nézzük, akkor ott annyit lehet megemlíteni, hogy Cinnamon alatt a rendszerikonokat jobban lehet bővíteni, letiltani, sorrendet változtatni.

Amúgy én sem láttam ezt a dolgot magamtól, hanem amikor valamikor a Mint-be bevezették a szimbolikus ikonokat, akkor ott valaki felrótta hibának, hogy Xfce alatt a rendszerikonok olyan nagyok, miért nem lehet olyan mint Cinnamon-ban, és akkor Clem elmagyarázta, hogy azért mert XFCE alatt a panel egy darabból van, nem lehet külön változtatni az ikonok méretét, míg Cinnamon alatt a panelnek 3 része van, a három részt meg külön-külön lehet szabályozni, így lehetnek kisebbek, pofásabbak a rendszerikonok, miközben a másik végen az indítóikonok lehetnek nagyobbak pl. És jé. tényleg....

Cinnamon vs KDE

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#2.3 Kicsit Off: Van egy angol YT csatorna, elég nagyban nyomja, Saját weboldala is van, ahonnan minden videó külön elérhető, és rengeteg videó van, minden nemű szintet lefedve hardver, szoftver témakörben. Az E.C, vagyis Explaning Computers. Volt nemrég egy videója, amin bemutatta a KDE Plasma felületet, és most volt egy videója a Mint 22 megjelenéséről, ahol kutyafuttában megmutatta a dolgokat, az új változásokra fókuszálva. Írtam neki, hogy esetleg lehetne egy olyan videó is, ami a Cinnamon-ra fókuszálva megmutatja a bővíthetőséget, pl. a KDE videóban általa kidomborított dolgok ugyanúgy elérhetők Cinnamon alatt is, össze lehetne hasonlítani. És jó ötletnek tartotta, még ezt az oldalát nem is nézte soha, szóval lesz majd ilyen videó is.

Ha valakit érdekel: YT link: https://www.youtube.com/@ExplainingComputers

Saját weboldal: https://www.explainingcomputers.com/

Cinnamon

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Köszi István ez https://www.explainingcomputers.com/index.html egy nagyszerű honlap. A Cinnamon most is hibátlan, szerencsére a redshiftet kihagyták a szoftverek közül a menüben. Én feltettem mert megszoktam de nem találja a helyet ahol vagy unknow pedig telepítettem a geoclue2-t is ezért töröltem. Helyette felraktam ezt  DDC Control innen letöltve: sudo apt install gddccontrol . Kitettem a panelra és tökéletesen működik igen egyszerű apró szoftver, úgy állítod be a fényerőt ahogy akarod. Képek ha jó a feltöltés:   https://ibb.co/X3f9zNs https://ibb.co/X3f9zNs https://ibb.co/N1VbFJL Ez a képfeltöltés kínos ,később ha nem jó újra megpróbálom.

IG képe

Talán azért tetszik többeknek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

#3
Nekem meg a fapadossága nem tetszik az Xfce-nek.  A Cinnamon egy modern(ebb) megjelenítő.

Néha egyébként falra tudok menni a túl sok beállítási lehetőségtől is (KDE), elveszek az erdőben. :D