Ingyenes játék az Epic Games Store-ban: The Spirit and the Mouse

kami911 képe

Ezen a héten, október 3-án 17 óráig ingyenesen elérhető az Epic Games Store-ban a The Spirit and the Mouse. Ez egy kedves és elbűvölő puzzle-kalandjáték, amelyben egy különleges egér és egy szellem közötti kapcsolatot fedezhetjük fel. A játék egyedi hangulata és szerethető karakterei garantáltan magukkal ragadják a játékosokat.

A The Spirit and the Mouse története egy francia faluban játszódik, ahol egy kis egér, Lila, és egy villámszellem, Lumion, segítik egymást. A játékmenet során különböző rejtvényeket kell megoldanunk, hogy segítsünk a falusiaknak, miközben felfedezzük a faluban rejlő rejtélyeket. A játék mechanikája könnyed, a környezet festői, és a zene is nagyon hangulatos, így a játék remek kikapcsolódást nyújt minden korosztálynak.

Linux kompatibilitás:

  • Wine AppDB: A The Spirit and the Mouse Wine AppDB oldala jelenleg nem tartalmaz értékeléseket a játékról, azonban a könnyed mechanika és a kis erőforrásigény miatt valószínűsíthetően jól működik Wine-nal.

  • ProtonDB: A ProtonDB szerint a játék problémamentesen fut Linuxon Protonnal. A felhasználók pozitívan értékelték a teljesítményt, és semmilyen komolyabb hibáról nem számoltak be.

  • PCGamingWiki: A PCGamingWiki oldala hasznos információkat tartalmaz a játékról, beleértve a különböző platformokon való futtatásához szükséges beállításokat.

A The Spirit and the Mouse ingyenesen letölthető az Epic Games Store-ból 2024. október 3-án 17 óráig. Ehhez mindössze egy Epic Games fiókra van szükséged, és a játék hozzáadása után örökre a könyvtáradban marad.

Jövő heti ingyenes játék: Bear and Breakfast

A jövő heti meglepetés játék a Bear and Breakfast lesz, amely 2024. október 3-án 17 órától lesz elérhető ingyenesen az Epic Games Store-ban. Ez a játék egy humoros és kedves menedzsment-szimulátor, amelyben egy medvét irányítunk, aki panziót üzemeltet az erdő közepén.

Hogyan futtassuk a megszerzett játékokat?

Mind a Proton, mind a Wine kiváló megoldásokat kínálnak a Windows-os játékok futtatására Linux alatt. Az Epic Games Store-ból letöltött játékokat Lutris, Heroic Games Launcher, vagy akár közvetlenül Wine segítségével is futtathatod, az egyes játékok Linuxos kompatibilitása pedig Protonnal általában a legjobb.

Linux alatt történő futtatása több módszert is igénybe vehet, amelyek segítségével Windows-alapú játékokat is elérhetünk a Linux operációs rendszeren. Az alábbiakban ismertetem a leggyakoribb módszereket:

Heroic Games Launcher

A Heroic Games Launcher egy nyílt forráskódú, Epic Games Store kompatibilis kliens, amely Linuxon is elérhető. A Heroic Games Launcher kényelmes megoldást kínál a Linuxos játékosoknak, és natív Proton támogatást biztosít a Windows játékok futtatására.

  • Telepítés: A Heroic Games Launchert letöltheted itt, majd telepítheted az Epic Games fiókodat összekötve, hogy elérhesd a játékaidat.
  • Proton integráció: A Heroic beállításaiban megadhatod, hogy a Proton mely verzióját használja a játékokhoz, így könnyen kezelhetővé válik a Windows-os játékok futtatása Linuxon.

Proton (Steam Play) használata

A Proton a Valve által fejlesztett kompatibilitási réteg, amely lehetővé teszi a Steam-en vásárolt Windows játékok futtatását Linux alatt. Bár ezek a játékok nem Steam-en keresztül érhetők el, az Epic Games Store-ból beszerezhetők, és külön eszközökkel Proton segítségével futtathatók.

  • Lutris: A Lutris egy nyílt forráskódú platform, amely segít az Epic Games Store kliensének és az azon keresztül letöltött játékoknak a futtatásában Linuxon. A Lutris segítségével egyszerűen beállítható és kezelhető a játékok futtatása Protonnal.

    • Töltsd le a Lutrist a weboldaláról, majd telepítsd az Epic Games Store-t a Lutris felületén keresztül.
    • Indítsd el a Lutrisben az Epic Games Store-t, és innen letöltheted és játszhatod az ingyenes játékokat Protonnal.
  • Proton GE (Glorious Eggroll): A Proton GE egy közösségi fejlesztésű változata a Protonnak, amely gyakran tartalmaz újabb funkciókat és jobb kompatibilitást. Ha problémákba ütközöl, érdemes lehet ezt használni a Lutris beállításain belül.

Wine használata

A Wine (Wine Is Not an Emulator) egy olyan réteg, amely lehetővé teszi, hogy Windows alkalmazásokat futtassunk Linux rendszeren. A Wine segítségével közvetlenül futtathatjuk az Epic Games Store kliensét és a rajta keresztül letöltött játékokat.

  • Telepítés: Először telepíteni kell a legfrissebb Wine verziót a disztribúció csomagkezelőjéből vagy közvetlenül a WineHQ repozitóriumból. Ehhez egyes disztribúciókhoz külön telepítési lépések tartozhatnak.

    • Ubuntu/Debian: sudo apt install wine
    • Fedora: sudo dnf install wine
  • Epic Games Store futtatása Wine-nal: A Wine segítségével elindíthatod az Epic Games Store telepítőjét, majd letöltheted a játékokat. Érdemes lehet előtte ellenőrizni a Wine AppDB adatbázisban, hogy vannak-e ismert problémák vagy beállítások, amelyek javítják a játékok futtatását.

Fontos kiegészítők: DXVK és VKD3D

A DXVK és a VKD3D olyan eszközök, amelyek segítenek a DirectX 9, 10, 11, illetve 12 futtatásában Linuxon a Vulkan API-n keresztül. Ezeket a technológiákat a Proton és Wine is automatikusan használja, de ha manuálisan szeretnéd konfigurálni őket, érdemes tudni, hogy segítik a játékok jobb teljesítményét és kompatibilitását Linux alatt.