Ingyenes játékok az Epic Games Store-ban

kami911 képe

A The Last Stand: Aftermath egy akció-kalandjáték roguelike elemekkel, amelyben egy zombi-apokalipszis túlélőit irányíthatjuk. A játék egy izgalmas keveréke a túlélésnek, felfedezésnek és harcnak, miközben folyamatosan egyensúlyozni kell a készletek menedzselése és az ellenséges hordák elleni küzdelem között. A játékmenet során újabb túlélők irányítását vehetjük át, ha az előző karakterünk elbukik, így egy folyton változó világban próbálhatunk életben maradni.

Linux kompatibilitás:

  • Wine AppDB: A The Last Stand: Aftermath Wine AppDB oldalán jelenleg nincs konkrét értékelés a játékról. Azonban érdemes megpróbálni a Wine legújabb verziójával.
  • ProtonDB: A ProtonDB szerint a játék jól fut Proton alatt, de néhány felhasználó kisebb hibákat tapasztalhat, mint például grafikai anomáliák vagy ritka fagyások. A játék stabilitása a rendszertől függhet, ezért érdemes a beállításokat finomhangolni.
  • PCGamingWiki: A PCGamingWiki oldala hasznos információkat nyújt a játék beállításairól, teljesítményoptimalizálásról és az esetleges problémák megoldásáról.

A TOEM egy elbűvölő, fekete-fehér kézi rajzolt grafikai stílusú fotós kalandjáték. A játékban egy fiatal felfedezőt irányítunk, aki egy varázslatos világot jár be, miközben fotókat készít a tájról és az ott élő lényekről. A játékban nincs erőszak vagy időbeli nyomás, így egy nyugodt és pihentető élményt nyújt mindenkinek, aki egy különleges, békés kalandra vágyik.

Linux kompatibilitás:

  • Wine AppDB: A TOEM Wine AppDB oldala nem tartalmaz információkat a játékról, de mivel egyszerű mechanikával és grafikával rendelkezik, valószínűleg jól fut Wine alatt is.
  • ProtonDB: A ProtonDB alapján a TOEM tökéletesen működik Linuxon Protonnal. A felhasználók kiváló élményt jelentettek, nincs szükség extra beállításokra, és a játék zökkenőmentesen fut.
  • PCGamingWiki: A PCGamingWiki oldalán további információkat találhatunk a játékról, beleértve a Linux kompatibilitásával kapcsolatos részleteket és egyéb technikai beállításokat.

Hogyan lehet megszerezni őket?

A két játék ingyenesen elérhető az Epic Games Store weboldalán vagy kliensén keresztül, egészen szeptember 26. 17 óráig. Az egyetlen feltétel, hogy rendelkezni kell egy Epic Games fiókkal, és hozzá kell adnunk a könyvtárunkhoz a játékokat. Miután ezt megtettük, azok örökre a miénk maradnak, így nem érdemes lemaradni erről a lehetőségről!

Hogyan futtassuk a megszerzett játékokat?

Mind a Proton, mind a Wine kiváló megoldásokat kínálnak a Windows-os játékok futtatására Linux alatt. Az Epic Games Store-ból letöltött játékokat Lutris, Heroic Games Launcher, vagy akár közvetlenül Wine segítségével is futtathatod, az egyes játékok Linuxos kompatibilitása pedig Protonnal általában a legjobb.

Linux alatt történő futtatása több módszert is igénybe vehet, amelyek segítségével Windows-alapú játékokat is elérhetünk a Linux operációs rendszeren. Az alábbiakban ismertetem a leggyakoribb módszereket:

Heroic Games Launcher

A Heroic Games Launcher egy nyílt forráskódú, Epic Games Store kompatibilis kliens, amely Linuxon is elérhető. A Heroic Games Launcher kényelmes megoldást kínál a Linuxos játékosoknak, és natív Proton támogatást biztosít a Windows játékok futtatására.

  • Telepítés: A Heroic Games Launchert letöltheted itt, majd telepítheted az Epic Games fiókodat összekötve, hogy elérhesd a játékaidat.
  • Proton integráció: A Heroic beállításaiban megadhatod, hogy a Proton mely verzióját használja a játékokhoz, így könnyen kezelhetővé válik a Windows-os játékok futtatása Linuxon.

Proton (Steam Play) használata

A Proton a Valve által fejlesztett kompatibilitási réteg, amely lehetővé teszi a Steam-en vásárolt Windows játékok futtatását Linux alatt. Bár ezek a játékok nem Steam-en keresztül érhetők el, az Epic Games Store-ból beszerezhetők, és külön eszközökkel Proton segítségével futtathatók.

  • Lutris: A Lutris egy nyílt forráskódú platform, amely segít az Epic Games Store kliensének és az azon keresztül letöltött játékoknak a futtatásában Linuxon. A Lutris segítségével egyszerűen beállítható és kezelhető a játékok futtatása Protonnal.

    • Töltsd le a Lutrist a weboldaláról, majd telepítsd az Epic Games Store-t a Lutris felületén keresztül.
    • Indítsd el a Lutrisben az Epic Games Store-t, és innen letöltheted és játszhatod az ingyenes játékokat Protonnal.
  • Proton GE (Glorious Eggroll): A Proton GE egy közösségi fejlesztésű változata a Protonnak, amely gyakran tartalmaz újabb funkciókat és jobb kompatibilitást. Ha problémákba ütközöl, érdemes lehet ezt használni a Lutris beállításain belül.

Wine használata

A Wine (Wine Is Not an Emulator) egy olyan réteg, amely lehetővé teszi, hogy Windows alkalmazásokat futtassunk Linux rendszeren. A Wine segítségével közvetlenül futtathatjuk az Epic Games Store kliensét és a rajta keresztül letöltött játékokat.

  • Telepítés: Először telepíteni kell a legfrissebb Wine verziót a disztribúció csomagkezelőjéből vagy közvetlenül a WineHQ repozitóriumból. Ehhez egyes disztribúciókhoz külön telepítési lépések tartozhatnak.

    • Ubuntu/Debian: sudo apt install wine
    • Fedora: sudo dnf install wine
  • Epic Games Store futtatása Wine-nal: A Wine segítségével elindíthatod az Epic Games Store telepítőjét, majd letöltheted a játékokat. Érdemes lehet előtte ellenőrizni a Wine AppDB adatbázisban, hogy vannak-e ismert problémák vagy beállítások, amelyek javítják a játékok futtatását.

Fontos kiegészítők: DXVK és VKD3D

A DXVK és a VKD3D olyan eszközök, amelyek segítenek a DirectX 9, 10, 11, illetve 12 futtatásában Linuxon a Vulkan API-n keresztül. Ezeket a technológiákat a Proton és Wine is automatikusan használja, de ha manuálisan szeretnéd konfigurálni őket, érdemes tudni, hogy segítik a játékok jobb teljesítményét és kompatibilitását Linux alatt.