Ubuntu 22.04

kami911 képe

Linux Mint blog havi hírek - 2024. március

A Linux Mint projekt elsősorban szeretne köszönetet mondani adományozóinknak, szponzorainknak és mindazoknak, akik támogatják a projektet. Hálásak vagyunk mindnyájatoknak.

A szoftver honosítása, átírása helyi nyelvre

Jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre a Linux Mint 22 telepítése során, hogy jobban lokalizált és kevesebb tárhelyet igénylő rendszer legyen. A telepítés végén az angolon kívül minden előre telepített nyelvi csomag eltávolításra kerül, amennyiben nem az adott nyelvet választottuk ki. Ez korábban nem volt optimalizálva, de mostantól jelentős lemezterületet takarítunk meg ezzel a módszerrel.

kami911 képe

Megjelent a Linux Mint 21.3 „Virginia” kiadása

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 21.3 kiadását, amely a Virginia nevet kapta. A 21.3-as kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően EZ A VÉGLEGES verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

kami911 képe

Megjelent a Linux Mint 21.3 „Virginia” BÉTA kiadása

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 21.3 BÉTA kiadását, amely a Virginia nevet kapta. A 21.3-es kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a VÉGLEGES verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21.3, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

kami911 képe

Megjelent a Linux Mint 21.2 „Victoria” kiadása

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 21.2 kiadását, amely a Victoria nevet kapta. A 21.2-es kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a VÉGLEGES verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

kami911 képe

Megjelent a Linux Mint 21.2 „Victoria” BÉTA kiadása

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 21.2 BÉTA kiadását, amely a Victoria nevet kapta. A 21.2-es kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a VÉGLEGES verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

kami911 képe

Megjelent a Linux Mint 21.1 „Vera” BÉTA kiadása

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 21.1 BÉTA kiadását, amely a Vera nevet kapta. A 21.1-es kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a VÉGLEGES verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

kami911 képe

Megjelent a Linux Mint 21 „Vanessa” BÉTA kiadása

A Linux Mint fejlesztő csapata büszkén jelenti be a Linux Mint 21 BÉTA kiadását, amely a Vanessa nevet kapta. A 21-es kiadás is az Ubuntu új – 2022. áprilisban megjelent – 22.04-es hosszan támogatott (LTS) verziójára alapul. A Linux Mint támogatási modelljének megfelelően a VÉGLEGES verzió majd 2027-ig kap frissítési támogatást, így a hibajavítások öt évek keresztül lesznek elérhetők ehhez a rendszerhez. 2024-ig a Linux Mint jövőbeli verziói ugyanazt a csomagalapot fogják használni, mint a Linux Mint 21, így a frissítés különösen egyszerű lesz az emberek számára. A fejlesztőcsapat 2024-ig nem kezd el dolgozni egy új csomagalapon, és teljes mértékben erre az alapra összpontosít.

Verziók

A most megjelent béta kiadás teljesen lefordított magyar nyelvű felületet kínál. Ez a kiadás tartalmazza a nemrég megjelent Cinnamon asztali környezet 5.4-es verzióját, a MATE asztali környezet 2021. augusztus 10-én megjelent 1.26 verzióját, és az XFCE asztali környezet 2020. december 22-én megjelent 4.16 jelölésű verzióját, illetve sok más újdonságot is. A fejlesztők ezzel egy időben a LMDE 4 „Debbie” tárolóba is feltöltötték a legújabb kiadásnak megfelelő csomagokat, valamint az XApps alkalmazások legújabb verzióját. Ez a kiadás elsősorban a meglévő szoftver-környezet további finomítását hozza el, hogy a felhasználók még kényelmesebben használhassák a Linux Mint rendszert.

Újdonságok, információk

Újdonságok a havi blogok alapján

Képernyőképek

Linux Mint 21 „Vanessa” BÉTA számos újdonságot kínál a leendő felhasználóknak, amelyek az alábbi három forrásból származnak:

  • Az asztali felületek további tökéletesítésből származó újdonságok,
  • Az Ubuntu alaprendszer frissítéséből származó újabb szoftververziók és finomítások, valamint
  • A Linux Kernel új verziójából származó újdonságok.
kami911 képe

Hogyan frissíthet a 6.4-es Linux kernelre?

Megjelent a Linux kernel 6.4-es verziója ennek kapcsán érdemes megfontolni a legújabb kernelre való váltást. Tudnia kell, hogy ha az alábbi újdonságok nem fontosak és most minden jól működik a gépén, akkor nem érdemes frissítenie.

kami911 képe

Hogyan frissíthet a 6.3-as Linux kernelre?

Megjelent a Linux kernel 6.3 verziója ennek kapcsán érdemes megfontolni a legújabb kernelre való váltást.

Tudnia kell, hogy ha az alábbi újdonságok nem fontosak és most minden jól működik a gépén, akkor nem érdemes frissítenie.

kami911 képe

Hogyan frissíthet a 6.2-es Linux kernelre?

Megjelent a Linux kernel 6.2 verziója ennek kapcsán érdemes megfontolni a legújabb kernelre való váltást.

Tudnia kell, hogy ha az alábbi újdonságok nem fontosak és most minden jól működik a gépén, akkor nem érdemes frissítenie.

kami911 képe

Kellemesen LTS lesz a 6.1-es Linux kernel

Még több mint három évig, 2026 decemberéig velünk lesz a Linux Kernel 6.1-es verziója. Ahogy azt előzetesen várni lehetett az év végi utolsó kernel hosszan támogatott (LTS - Long Term Support), vagy röviden Longterm címkét kapott, így Greg Kroah-Hartman és Sasha Levin fejlesztőkre vár a feladat, hogy hosszú évekig elérhetővé tegyék ezt a verziót számunkra. Ennek megfelelően ez a verzió több disztribúció és esetleg hardver stabil és ajánlott kernele lesz. Ennek kapcsán érdemes megfontolni a 6.1-es kernelre való váltást.

kami911 képe

Hogyan frissíthet a 6.1-es Linux kernelre?

Megjelent a Linux kernel 6.1 verziója ennek kapcsán érdemes megfontolni a legújabb kernelre való váltást.

Tudnia kell, hogy ha az alábbi újdonságok nem fontosak és most minden jól működik a gépén, akkor nem érdemes frissítenie.

kimarite képe

Probléma az apt-key működésével

Az apt-key alkalmazás úgy működik, hogy hozzáadja a kulcsokat az /etc/apt/ útvonalon lakó trusted.gpg fájlhoz. Az apt csomagkezelő megbízik a fájlban lévő kulcsokban.

Jól hangzik, igaz? Felfedezték azonban, hogy ez potenciális biztonsági probléma. A rendszer teljes mértékben megbízik ezekben a kulcsokban, de nem csak azokban a csomagoknál, amelyekhez hozzáadta azokat.

kami911 képe

A Dell XPS 13 Plus Developer Edition mostantól hitelesített az Ubuntu 22.04 LTS verzióval is

A Canonical örömmel jelenti be, hogy az új Dell XPS 13 Plus Developer Edition-t hivatalosan is hitelesítették az Ubuntu 22.04 LTS verzióra.

kami911 képe

Megjelent az Ubuntu 22.04

Megjelent az Ubuntu 22.04 LTS, kódnevén "Jammy Jellyfish". Ez a kiadás folytatja az Ubuntu büszke hagyományát, hogy integrálja a legújabb és legfrissebb nyílt forráskódú technológiák integrálását egy kiváló minőségű, könnyen használható Linux
disztribúcióba.

Az Ubuntu Desktop 22.04 LTS jelentős mértékben növeli a használhatóságot, az akkumulátort és a teljesítményt. javulást a GNOME 42-vel. A GNOME energiaprofilokkal és ésszerűsített munkaterület átmenetek mellett jelentős optimalizációkat is, amelyek megduplázhatják a Intel és Raspberry Pi grafikus vezérlők teljesítményét.

Feliratkozás RSS - Ubuntu 22.04 csatornájára