virtualziciós szoftver

kami911 képe

KVM: AVX10.1 támogatás vendég VM-ekhez

A Linux 6.12-es verziójával érkező KVM frissítések többek között az AVX10.1 támogatását is hirdetik a vendég virtuális gépek (VM) számára, előkészítve az alapot a jövőbeli Intel processzorok AVX10.2 és későbbi verzióihoz. Linux 6.12 közelgő megjelenésével együtt a KVM (Kernel-based Virtual Machine) x86/x86_64 változtatásai is napvilágot láttak. Az egyik legfontosabb újítás ebben a verzióban, hogy az Intel AVX10.1 támogatása hirdethető lesz a vendég virtuális gépek számára.

kami911 képe

Fejlesztések ARM és RISC-V támogatásban, valamint új tömörítési offload funkció

A QEMU 9.1 új verziója jelentős fejlesztéseket hoz az ARM és RISC-V platformok emulációjában, valamint számos új funkcióval bővül, mint például a tömörítési offload támogatása és a postcopy hibahelyreállítás fejlesztése. A nyílt forráskódú gépemulátor legújabb kiadása számos újdonságot kínál a felhasználók számára.

kami911 képe

Ha majd lesz Qemu 8.1, erre számíthatunk

Az új QEMU verzió több izgalmas fejlesztést tartalmaz, amelyek segítségével még jobb virtualizációs élményt élhettek át. A PipeWire hang backend bevezetése például javítja a hangkimenetet és növeli a kompatibilitást, így még teljesebb élményt nyújt. Az ARM architektúra támogatásának bővítése szintén jelentős fejlesztés, amely új lehetőségeket nyit meg az ARM alapú eszközök emulálásában. RISC-V emulációval kapcsolatban is vannak pozitív változások. A QEMU 8.1 támogatni fogja a Ventana Veyron V1 CPU-t, ami újabb lehetőségeket biztosít a RISC-V architektúra virtuális környezetben való vizsgálatához és fejlesztéséhez.

Itt a Qemu 8.0 RISC-V támogatással

Megjelent a nyílt forráskódú QEMU 8.0 gépemulátor és virtualizációs szoftver, amely különféle új funkciókat és fejlesztéseket hoz az ARM, RISC-V, x86, s390x és HPPA platformokhoz.

A QEMU 8.0 letölthető forrástárként a hivatalos webhelyről, de remélhetőleg a következő napokban vagy hetekben megjelenik a disztribúciók tárolóiban is.

Az új kiadás több mint 2800 módosítást tartalmaz, és nagy vonalakban a következő újdonságokkal büszkélkedik:

Feliratkozás RSS - virtualziciós szoftver csatornájára