A fénymásolás szabadalmaztatása

kami911 képe

Chester Carlson 1942. október 6-án szabadalmat kapott az általa kidolgozott elektrofotográfiai eljárásra (electrophotography). Ez a technológia képezte a modern fénymásolás alapját, azonban a találmány kereskedelmi hasznosítása nem kezdődött meg azonnal.

Chester Carlson egy jogi végzettségű fizikus és feltaláló volt, aki kísérletezgetéseit saját garázsában kezdte el 1938-ban. Az ötlet onnan származott, hogy irodai munkája során Carlson számtalan dokumentummásolási feladattal találkozott, és rájött, hogy az akkori módszerek rendkívül időigényesek és költségesek voltak. Szerette volna ezt a folyamatot egyszerűbbé és gyorsabbá tenni, így kísérletezésbe kezdett, hogy megalkosson egy hatékonyabb megoldást.

Az elektrofotográfia alapja a statikus elektromosság használata volt. Carlson felfedezte, hogy ha egy szigetelő anyag, mint például egy fénymásolópapír, bizonyos körülmények között statikus töltést kap, akkor ez a töltés a papír felületére vonzza a tintaszerű anyagot, és így képet hozhat létre. Az első sikeres másolást 1938. október 22-én hajtotta végre, amikor az "Astoria" szót másolta le egy darab viaszos papírra.

Carlson szabadalma 1942-ben megérkezett, de a találmányának kereskedelmi hasznosítása nehezen indult be. Akkoriban a legtöbb cég nem látott potenciált az elektrofotográfiában, és Carlson több mint 20 nagy vállalatot keresett meg – beleértve az IBM-et és a General Electricet –, de mind elutasították.

Végül a Haloid Company, egy kis New York-i cég, felismerte a találmány jelentőségét, és 1946-ban megszerezte a szabadalom licencét. A cég azért vezette be a "xerography" kifejezést, hogy megkülönböztessék a technológiát a hagyományos fotográfiától. A név a görög "xeros" (száraz) és a "graphos" (írás) szavakból származik, ami arra utal, hogy az eljárás száraz tintát (toner) használ a képalkotáshoz, ellentétben a nedves vegyi alapú fotózással.

A Haloid a fénymásolás technológiai úttörőjévé vált, és az 1959-ben piacra dobott Xerox 914-es modell volt az első automatikus fénymásoló gép. Ez a készülék óriási sikert aratott, és forradalmasította az irodai munkát, lehetővé téve a gyors, egyszerű és olcsó másolatkészítést.A fénymásolás annyira sikeressé vált a Haloid bevételei szempontjából, hogy a cég végül 1961-ben a nevét is megváltoztatta, így született meg a ma már világszerte ismert Xerox (Xerox Corporation) márka. A Xerox ezután a másolóipar vezető szereplőjévé vált, és a "xerox" kifejezés szinte szinonimájává vált a fénymásolásnak világszerte. Ma már elképzelhetetlen az irodai környezet fénymásolók nélkül, és ez mind Carlson felfedezésének köszönhető. A Xerox Corporation azóta is meghatározó szereplő a technológiai innováció területén.