vulnerability

kami911 képe

A Terrapin támadás csökkentheti az OpenSSH kapcsolatok biztonságát

A Terrapin támadás képes csökkenteni az OpenSSH kapcsolatok biztonságát. Akadémiai kutatók egy új támadást fejlesztettek ki, melyet Terrapin néven publikáltak. A kapcsolat felépítésekor, a kézfogás során manipulálja a kódszámokat, hogy bizonyos széles körben használt titkosítási módok használata esetén feltörje az SSH-csatorna integritását.

kami911 képe

Ami megtörte a ZEN nyugalmát

Tavis Ormandy beszámolt az első nagy eredményükről az új CPU kutatási projektükkel kapcsolatban. Egy felszabadítás utáni használat (use-after-free) hibára bukkatak az AMD ZEN2 processzoraiban. Ez a kifejezés olyan programozási hiba típusra utal, amikor egy program egy már felszabadított memóriaterületre hivatkozik, ami súlyos biztonsági problémákat okozhat. Az AMD frissített mikrokódot adott ki az érintett ZEN2 alapú rendszerekhez a Zenbleed-nek nevezett sebezhetőséghez.

LinuxMintHungary képe

Sérülékenységet találtak a KeePass jelszókezelőben

A KeePass egy igen népszerű nyílt forráskódú jelszókezelő program, ami helyi telepítésű, azaz a titkosított jelszó adatbázist nem a felhőben, hanem a felhasználó eszközén tárolja. A szoftver elsősorban Windows-os számítógépek számára készült, azonban létezik MacOS-re és Linuxra, valamint okostelefonokra portolt változata is. (Egy segédletben bővebben is megismerheti, hogy a jelszókezelőknek milyen típusai vannak.)

kami911 képe

Két magas besorolású hiba miatt érdemes frissíteni az OpenSSL-t

A kritikus hiba végül inkább csak magas besorolásúvá szelídült, de így is mindenki, aki OpenSSL-t 3.0.0-3.0.6 közötti verziókat használ valamilyen formában, frissítse az OpenSSL szoftverkönyvtárat a 2022. november elsejétől elérhető verziókra – így két CVE javítását is megkapja.

Az OpenSSL projekt a hibákról így ír:

kami911 képe

Elsején vigyázó tekinteteiteket az OpenSSL-re vessétek

Az OpenSSL projekt csapata szeretné előre bejelenteni az OpenSSL 3.0.7-es verzióját. Az OpenSSL 3.0.7 egy biztonsági hibajavító kiadás, amely a legmagasabb, kritikus (CRITICAL) súlyosságú probléma át orvosol majd.

kimarite képe

Az új esztendőre: EU-s bug bounty program

Az Európai Bizottság Informatikai Főigazgatóságának (DIGIT – Directorate-General for Informatics) felügyelete alatt indították be a FOSSA (Free and Open Source Software Auditing) projektet, és ennek keretében két széles körben használt programra, az Apache HTTP Server Core-ra és KeePass jelszókezelőre hirdetett hibakereső programot. A kísérlet első szakasza, amire egymillió eurós jutalmazási keretet biztosított az EU, sikeres volt, így 2017-re megduplázták az összeget.

kami911 képe

Bug bounty programot indít az Arc böngésző

A The Browser Company bevezette az Arc Bug Bounty Programot abból a célból, hogy jutalmakkal ösztönözze a biztonsági kutatókat az Arc sérülékenységeinek jelentésére. Ez a fejlesztés válasz arra a kritikus távoli kódfuttatási hibára, ami a CVE-2024-45489 kódon nyomon követhető, és amely lehetővé tette a fenyegető szereplők számára, hogy nagyszabású támadásokat indítsanak a program felhasználói ellen.

kami911 képe

Biztonsági rések az elterjedt nyomtatási alrendszerben

Amint lehet, frissítsen! A CUPS (Common Unix Printing System) projekt új, súlyos biztonsági résekre hívta fel a figyelmet, amelyek távoli kódfuttatást (RCE - Remote Code Execution) tesznek lehetővé GNU + Linux rendszereken és számos Linux disztribúciót, köztük az Ubuntut és a Chrome OS-t is érinti. Ezek a sebezhetőségek lehetővé teszik, hogy támadók rosszindulatú IPP (Internet Printing Protocol) URL-eket juttassanak be, és nyomtatási műveletek során kártékony kódot futtassanak. A Canonical már kiadta a szükséges frissítéseket, amelyeket érdemes mielőbb telepíteni.

kami911 képe

A Cisco javított egy magas súlyosságú hibát az NX-OS szoftverében

A szoftver több biztonsági réssel is rendelkezett, ideértve a DHCPv6 relay agent-ben lévő magas súlyosságú hibát is. A Cisco által kiadott frissítés ezeket javítja.

A javításra került hibák közül a legsúlyosabb a c, amelynek kihasználásával a támadó denial-of-service (DoS) állapotot tud előidézni.

kami911 képe

A Microsoft nyilvánosságra hozott négy OpenVPN sérülékenységet

A Microsoft négy közepes súlyosságú sérülékenységet hozott nyilvánosságra a nyílt forráskódú OpenVPN szoftverben, amelyek távoli kódfuttatást (RCE – Remote Code Execution) és helyi jogosultság kiterjesztést (LPE- Local Privilege Escalation) eredményezhetnek.

kami911 képe

Kritikus Exim sérülékenység veszélyeztet 1,5 millió levelezőszervert

A Censys arra figyelmeztet, hogy 1.5 millió Exim mail transfer agent-et (MTA) nem patcheltek egy kritikus sérülékenységgel szemben, amely lehetővé teszi a támadók számára, hogy áthatoljanak a biztonsági szűrőkön.

kami911 képe

Veszélyezteti az ellátási láncokat a TeamCity sebezhetőség

A hackerek elkezdték kihasználni a TeamCity On-Premises kritikus súlyosságú hitelesítés megkerülési sebezhetőségét. A kihasználás tömeges, több száz új felhasználó jött létre a nyilvános weben elérhető, javítatlan TeamCity példányokon.

A CVE-2024-27198 kritikus sebezhetőség súlyossági pontszáma 9.8, és a TeamCity minden verzióját érinti a 2023.11.4 kiadásig.

kami911 képe

Négy súlyos hibát azonosítottak a GNU C könyvtárban, azaz a glibc-ben

kami911 képe

Biztonsági javítás telepítését kéri a VLC

A VideoLAN projekt kiadta a VLC 3.0.20 verzióját, mint az utolsó VLC 3.0 sorozat legfrissebb frissítését. Ez a népszerű, ingyenes, nyílt forrású és platformfüggetlen médialejátszó szoftver elérhető GNU/Linux, Android, iOS, macOS, tvOS és Windows rendszerekre.

kami911 képe

Az NVIDIA illesztőprogram frissítések biztonsági problémát is javítanak

Az NVIDIA kiadta a GNU/Linux, FreeBSD és Solaris rendszerekhez készült NVIDIA 545.29.02-es zárt tulajdonosi grafikus eszközvezérlő illesztőprogramját, amely számos új funkciót és fejlesztést tartalmaz.

Oldalak

Feliratkozás RSS - vulnerability csatornájára