Intel

kami911 képe

Intel kiadta az X86S 1.2-es verzióját, megszüntetne több 16 és 32 bites funkciót is

Az Intel bemutatta az X86S utasításkészlet legújabb, 1.2-es verzióját, amely több 16 és 32 bites funkciót töröl, ezzel tovább optimalizálva az x86 architektúrát. Az X86S az Intel modernizációs terve az x86 vonalhoz, amely a PC-ket évtizedeken át hajtotta.

kami911 képe

Intel CPU hiba: Downfall

A Downfall támadással egy kritikus gyengeséget céloznak meg, amely a személyi és felhőalapú számítógépekben használt modern processzorok milliárdjaiban található. Ez a CVE-2022-40982 néven azonosított sebezhetőség lehetővé teszi, hogy egy felhasználó hozzáférjen és adatokat lopjon más, ugyanazon a számítógépen osztozó további felhasználóktól.

kami911 képe

Így javítsd meg a Spectre, Meltdown és az Intel Management Engine hibákat a gépeden

(Frissítve) A Spectre nevű sérülékenység két hibája többé-kevésbé minden modern processzort, a Meltdown pedig az Intel elmúlt 10 évben megjelent valamennyi processzoraát és néhány erősebb ARM processzort érint – lehetővé téve adatszivárgást. Az Intel Management Engine sebezhetőségei pedig távoltól teszik elérhetővé a gépet. Mindegyik hibára született már hibajavítás, ezek telepítése elengedhetetlen lesz a jövőben a számítógépek biztonságos üzemeletetéséhez. Az első javítások még januárban jelentek meg, de az Intel mikrokód frissítés és a Windows frissítés is olyan hibákat okozott, mely után a gyártók újabb javításokat adtak ki.

kami911 képe

Támogatás NVIDIA RTX és Intel VSR skálázáshoz

Öt hónap fejlesztés után megjelent az MPV 0.39.0 verziója, amely számos újítást hoz az NVIDIA RTX és Intel VSR skálázási támogatással, továbbfejlesztett médialejátszási funkciókkal és kompatibilitási fejlesztésekkel.

kami911 képe

Az első személyi számítógép, amiről még sosem hallottál

1973. szeptember 25-én a kanadai Micro Computer Machines bemutatta az MCM/70 mikroszámítógépet egy programozói konferencián Torontóban. Ez a készülék valószínűleg az egyik legkorábbi kereskedelmi forgalomban kapható eszköz volt, amelyet ma személyi számítógépnek tekinthetnénk. Az MCM/70 olyan neves ügyfeleket szerzett, mint a Chevron, a Mutual Life Insurance, a NASA és az amerikai hadsereg.

kami911 képe

Qualcomm és Intel: egy lehetséges egyesülés

Jelenleg nem hivatalos tárgyalások folynak a Qualcomm és az Intel között egy esetleges felvásárlásról, azonban konkrét ajánlat még nem született. Qualcomm, amely elsősorban mobilchipek és vezeték nélküli technológiák terén vezető, vizsgálja annak lehetőségét, hogy felvásárolja az Intelt, amely az elmúlt időszakban jelentős pénzügyi kihívásokkal küzdött. Intel piaci értéke több mint 90 milliárd dollár, ami azt jelentené, hogy ez az egyik legnagyobb technológiai felvásárlás lehetne, ha megvalósul.

kami911 képe

A számítógépes kód szerzői jogi védelem alatt áll

1986. szeptember 22-én az Egyesült Államok Kaliforniai Északi Kerületének Kerületi Bírósága kimondta, hogy a számítógépes kód szerzői jogvédelem alatt áll. Az ítélet az NEC Corp. kontra Intel Corp. ügyből származik, amely alapvetően arról szólt, hogy ki jogosult x86 processzorokat gyártani.

kami911 képe

Intel CPU mikrokód frissítés: két biztonsági javítás és funkcionális hibajavítások

Az Intel a szeptemberi „Patch Tuesday” alkalmával új mikrokódfrissítést adott ki a Core és Xeon processzorokhoz. Két közepes szintű biztonsági sebezhetőséget javítottak, valamint számos funkcionális problémát orvosoltak. A frissítést Linux felhasználók számára is elérhetővé tették.

kami911 képe

Az Intel grafikus meghajtó végre támogatja a GPU hőmérsékletének megjelenítését Linux alatt

A Linux 6.12 kernel megjelenésével az Intel grafikus meghajtó végre képes lesz a GPU hőmérsékletének és a ventilátor sebességének megjelenítésére, ami jelentős előrelépés az Intel diszkrét grafikus kártyáinak hardveres monitorozásában.

kami911 képe

A CPU-X a CPU-Z alternatívája Linux-on

A technikában jártas Windows-felhasználók talán használták már a CPU-Z-t. Ez egy kiváló segédprogram átfogó rendszerinformációk gyűjtésére, amelyek nem állnak rendelkezésre a Windows készletalkalmazásain keresztül.

A CPU-Z nem érhető el Linuxon.

Ne csüggedjen! Többféle módon és eszközzel is részletes hardverinformációkhoz juthat Linuxon.

Sőt, ha a CPU-Z-hez hasonlót szeretne Linuxon, akkor szerencséje van. Egy X0rg nevű fejlesztő a GitHubon létrehozott egy CPU-Z klónt CPU-X for Linux néven.

A felület nem biztos, hogy bitre pontos másolata a CPU-Z-nek, de nagyon ismerősnek fogja találni.

Hogy tetszik a CPU-X? Vagy inkább más eszközt használsz? Például az inxi vagy a hardinfo a kedvenc?

kami911 képe

Intel frissíti a QAT Zstd bővítményt a Zstandard tömörítés gyorsításához

Az Intel vasárnap este kiadta a QuickAssist Technology (QAT) Zstd bővítményének új verzióját, amely a Zstandard tömörítést gyorsítja fel QAT-kompatibilis adapterekkel és modern, QAT gyorsítókkal ellátott Xeon Scalable processzorokkal.

kami911 képe

Új fejlesztések az AMD RDNA4 és Intel Xe2 grafikus kártyák támogatásához, Vulkan optimalizációk és shader cache javítások

A Mesa 24.2 egy átfogó frissítés, amely számos újítást és optimalizációt hoz a modern grafikus rendszerek számára. Az AMD RDNA4/GFX12 és Intel Xe2 támogatásának előkészítése, a Vulkan API optimalizációk, az új shader cache implementáció, valamint a Raspberry Pi 5 és a CPU-alapú rendszerek számára készült fejlesztések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Mesa 24.2 egy kiemelkedő verzió legyen. Ezek az újítások nem csak a teljesítményt javítják, hanem a jövőbeli játékok és alkalmazások számára is stabil alapot biztosítanak. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a legfontosabb újdonságokat.

kami911 képe

A Mesa 24.0 megjelent: gyorsabb Radeon RADV ray-tracing és kezdeti PowerVR Vulkan illesztőprogram

Az új Mesa 24.0 megjelentése nagy örömet okozott a Linux felhasználók körében, hiszen ez a nyílt forráskódú OpenGL, Vulkan, OpenCL és videógyorsító illesztőprogramok készlete újabb fejlesztéseket hozott magával. A Mesa 24.0 kiemelkedő teljesítményt nyújt a videógyorsítástól kezdve a 3D-s játékokig, így a legtöbb Linux asztali felhasználót megcélozza.

Sok hasznos újdonsággal érkezett meg az Audacity!

AI audioeffektusok, hangátírás stb. jön az Audacityhez.
Az Intel egy sor mesterséges intelligencia effektust adott ki az Audacity nyílt forráskódú audioszerkesztőhöz.
Az Intel OpenVINO AI beépülő moduljait az Audacityhez úgy tervezték, hogy offline és lokálisan is működjenek, ami azt jelenti, hogy használatukhoz nincs szükség felhőkiszolgálókra, regisztrációkra vagy előfizetésekre csak néhány félig-meddig tisztességes hardver kell!

Oldalak

Feliratkozás RSS - Intel csatornájára